Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

„Pogacar teljesítménye látványos, de nem természetfeletti”

GettyImages-1273746388
2020.09.21. 11:18
Tadej Pogacar megérkezett a csúcsra a Tour de France megnyerésével a magyar országúti kerékpárosok szövetségi kapitánya szerint. A nemzetközi sajtó is elsősorban az egy nappal a 22. születésnapja előtt diadalmaskodó szlovén teljesítményét méltatta – írja az MTI.

Dér Zsolt az M4 Sport Sporthíradójában hétfőn kiemelte: a szlovén versenyző – aki épp ma ünnepli 22. születésnapját – a Vuelta a Espanán tavaly összetettben elért harmadik helye és három szakaszsikere után még egy lépcsőfokkal feljebb lépett azzal, hogy megszerezte a sárga trikót és három etapon diadalmaskodott a vasárnap zárult francia háromhetes körversenyen.

Ezzel berobbant a köztudatba, megérkezett a csúcsra

– mondta a szövetségi kapitány, aki meglepetésnek nevezte a fordulatot, ahogy az utolsó előtti szakaszon, a szombati időfutamon eldőlt az elsőség sorsa.

Mindvégig mindenki azt hitte, hogy Roglic fog nyerni, az egész verseny ennek irányába haladt, a Jumbo-Visma kontrollálta a viadalt

– fogalmazott Dér Zsolt, rámutatva: mivel a holland csapat erős sorral rendelkezett, alakíthatta volna másképp is a történéseket:

Pogacarral számoltak is meg nem is, tudták, hogy nagyon jó, viszont nekem folyamatosan az volt a benyomásom, hogy Roglic kicsit úgy néz Pogacarra, mintha ő lenne a nagy testvér, Pogacar pedig a kis testvér, aki még ráér nyerni majd valamikor.

Kiemelte: a két szlovén jó barátságot ápol, és Roglic nem tekintette annyira ellenfélnek honfitársát, hogy a hegyekben megpróbáljon ellene plusz időt szerezni akkor, amikor tudott volna. Szerinte ott hibázott a Jumbo-Visma, amikor engedte közelebb zárkózni Pogacart az oldalszeles szakaszon összeszedett 1:21 perces hátrányából, és bár a 44 másodperces különbséget később 57 másodpercre tornázta Roglic, az időfutamra nem volt elég számára ekkora előny.

Dér Zsolt kitért rá, hogy bár Szlovénia kis ország, arányaiban sok jó kerékpárosa van évekre visszamenőleg, és most már néhányan valóban kimagaslóak a nemzetközi mezőnyben. Hangsúlyozta: a Tour de Hongrie-győztes Valter Attila, illetve a szintén World Tour-versenyző Peák Barnabás ugyanaz a generáció, mint Pogacar vagy a Tour de France-on szakaszt nyerő, U23-as világbajnok svájci Marc Hirschi.

Megtörtént a vérfrissítés, megérkeztek a fiatalok és kezdik átvenni a hatalmat, uralni a sportot. Bármi elképzelhető, remélem, hogy magyarok is hasonló meglepetéseket fognak okozni

– mondta, megemlítve még: a hazai bringások közül most sokan szerepelnek külföldi csapatoknál, ami korábban nem volt jellemző.

A három nap múlva kezdődő, a járványhelyzet miatt rendhagyó imolai országúti világbajnokságot illetően elmondta: a „brutális hegyi pályán" a férfiak mezőnyversenyében – ahol Valter képviseli a magyar színeket – Pogacart a nagy esélyesek közé sorolja. Peák Barnabás és Filutás Viktor az időfutamban, Vas Kata Blanka a mezőnyversenyen indul.

Nemzetközi sajtóvisszhang

Svájc
Neue Zürcher Zeitung:

Tadej Pogacar győzött a Tour de France-on: a teljesítménye látványos, de nem természetfeletti. A szlovénnek általános doppingvádakkal kell szembenéznie, de ez méltánytalan, a teljesítménye megáll a legkritikusabb elemzésekkel szemben is.

Spanyolország
Marca:

Tadej Pogacar, nem is lehet más. A Tour győztese, a sárga trikós, noha csak egyetlen nap viselte azt: az utolsón. Szakaszt nyert a Pireneusokban (Laruns), az Alpokban (Grand Colombier) és a La Planche des Belles Filles-en egy olyan időfutamon, amely bevonul a Tour de France történelmébe. Fantasztikus! Hány Tourt csinálhat még végig ez a fiatal?

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:

Tadej magában hordozza a végzetét a vezetéknevében, amely valami olyasmit tesz: „bátor szív”. Így nyerte meg a 107. Tour de France-ot egy fiatal szlovén, aki Komendából, egy gorenjskai kis faluból származik. Szívvel és nagyszerűséggel kerekedett ellensége, a szél fölé, az időfutamon pedig megfordította a Tourt és a Lure-ből a La Planche des Belles Filles-ig tartó 36 kilométer alatt bolonddá tette a stopperórát. Ezek a kilométerek örökre megváltoztatták az életét.

Nagy-Britannia
The Guardian:

Maszkot viselő csapatok bemutatója Nizzában; a versenyigazgató pozitív koronavírustesztje; furcsa Tour volt egy olyan győztessel, aki egy fiatal és izgalmas generáció tagjaként ért fel a csúcsra.

(Borítókép: Tadej Pogacar.Fotó: Tim de Waele / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek