A Bayern edzője szerint 98-99 százalék nem elég Budapesten

D  YT20200923011
2020.09.24. 10:34
Először rendeznek európai Szuperkupa-mérkőzést Magyarországon, csütörtök este nagyjából 20 ezer futballszurkoló tekintheti meg a Puskás Arénában a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-ligát megnyerő Sevilla összecsapását.

Eredetileg a portugál FC Porto stadionjában rendezték volna meg a 2020-as Szuperkupa-mérkőzést, de a koronavírus-járvány alaposan átírta a forgatókönyvet. Az UEFA tesztként is tekint a találkozóra, a szövetség korábban úgy tájékoztatta az Indexet, hogy tanulmányozza a nézők visszatérését a lelátóra, és megvizsgálja, enyhíthetnek-e a szabályokon.

Mint ismert, jelen pillanatban a szervezet égisze alá tartozó sorozatokban (Bajnokok Ligája, Európa-liga, Nemzetek Ligája) nem lehetnek nézők.

A STADIONBAN ÍGY IS SZIGORÚ SZABÁLYOKAT KELL BETARTANIUK A DRUKKEREKNEK, BELÉPÉSKOR TESTHŐMÉRSÉKLET-MÉRÉSEN KELL ÁTESNIÜK, ILLETVE MINDVÉGIG ORROT ÉS SZÁJAT ELTAKARÓ MASZK HASZNÁLATA IS KÖTELEZŐ A STADION TERÜLETÉN BELÜL. A SPANYOLOK ÉS A NÉMETEK NEM ÉRINTKEZHETNEK MÁSSAL.

A Bayern München kiütéssel hangolt a mérkőzésre, a Bundesligában címvédő együttes ugyanis 8–0-ra győzte le a Schalkét múlt pénteken a német bajnokság új idényének nyitó fordulójában.

Hansi Flick, a bajorok edzője később úgy nyilatkozott, nem igazán érti, miért rendezhetik meg nézők előtt a budapesti találkozót, miközben hazánk jelenleg rizikós területnek számít a járvány második hullámában.

Azért jöttünk ide, hogy futballozzunk. A csapat a mérkőzésre fókuszál, célunk a trófea megnyerése, ám ez nem lesz egyszerű, a Sevilla kitűnő csapat, remek edzővel

– fejtette ki az 55 esztendős német szakember.

Flick elmondta, nem szokása rangsorolni az elhódított trófeákat, ám ez kétségkívül egy csúcsesemény, ez lehet az első trófeájuk a szezonban, és újra megmutathatják képességeiket azáltal, ha megnyerik.

Koncentrálnunk kell, 98-99 százalék nem elég egy olyan csapat ellen, mint a Sevilla, 100 százalékot kell nyújtanunk.

Mivel a Magyarországra érkező szurkolóknak kötelezően rendelkezniük kell negatív koronavírusteszttel, Karl-Heinz Rummenigge, a müncheni klubot működtető gazdasági társaság vezérigazgatója korábban elmondta, a Magyarországra utazó Bayern-szimpatizánsok a klub költségén teszteltethették magukat hétfőn és kedden.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke óva intette a Bayern-szurkolókat attól, hogy elutazzanak az összecsapásra.

Julen Lopetegui csapatának még nincs tétmeccse a szezonban, ez a találkozó lesz az első. A Sevilla egyébként a körülményekhez képest remek tavaszon van túl, a La Liga mögöttünk hagyott idényének utolsó 15 mérkőzésén egyszer sem kapott ki, és a negyedik helyen végzett a bajnokságban.

Rendkívüli, hogy itt lehetünk és megküzdhetünk egy ilyen trófeáért egy hatalmas ellenféllel. Ezen a mérkőzésen a legjobbunkat kell pályára tennünk ahhoz, hogy versenyben lehessünk a Bayernnel

– fejtette ki az 54 éves spanyol szakember. Kiemelte, muszáj koncentráltnak maradniuk, hiszen számos változó körülmény miatt sok a bizonytalanság ezekben az időkben.

A BAYERNBEN ÉLJÁTÉKOSOK VANNAK

ÚT BUDAPESTIG

A Bayern München (a BL-ben) egyszer sem, a Sevilla (az El-ben) egyszer kapott ki a legutóbbi idényben. A németek a PSG, a spanyolok az Inter ellen nyertek a döntőben.

– hangsúlyozta Lopetegui, ugyanakkor újságírói kérdésre azt felelte, játékosait nem hasonlítgatja össze más csapat futballistáival, ezt a sajtómunkatársak dolgának tekinti.

Boldog vagyok, hogy a keretünkben lévőkkel dolgozhatok. Csapatként kell jól teljesítenünk, mindenkinek száz százalékot kell nyújtania este.

A Puskás Arénában pályára léphet a spanyol csapat régi-új középpályása, a válogatottságot a minap lemondó Ivan Rakitic is.

A Sevilla korábban ötször, a Bayern négyszer volt érdekelt a Szuperkupa-mérkőzésen. Mindkét csapat egyszer-egyszer tudott nyerni.

Az európai szövetség (UEFA) mindkét csapat részére három-háromezer jegyet biztosított a találkozóra, a fennmaradó belépők megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből. A Sevilla 2500 jegyet visszamondott, és bejelentette, hogy csak 500 szurkolója kíséri el a csapatot Budapestre, míg a Bayern részéről várhatóan 2100 drukker érkezik a meccsre. Arra a kérdésre, mit gondol azokról a német drukkerekről, akik végül nem utaznak el a magyar fővárosba, azt mondta: ő edző és nem tanácsadó, ezzel a kérdéssel kapcsolatban a szurkolóknak nála sokkal avatottabb szakemberek adhattak tanácsot, ő csupán az együttesét látja el instrukciókkal.

(Borítókép: A Puskás Aréna az Európai Szuperkupa döntője, a Bayern München–Sevilla-mérkőzés előtti napon 2020. szeptember 23-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)