Vendel
6 °C
19 °C

Nyolc éve nem látott bravúr európai kupaporondot érhet a Fehérvárnak

2020.10.01. 07:27
Nem bajnokként indulva a magyar csapatok közül eddig egyedüliként a Fehérvárnak – még Videoton néven – sikerült csoportkörbe jutnia a nemzetközi sorozatokban, csütörtökön ezt a 2012-es bravúrt ismételheti meg, amennyiben a Standard Liege vendégeként sikerrel veszi a labdarúgó Európa-liga utolsó selejtezőkörét.

A továbbjutás abban a tekintetben is történelmi lenne, hogy

először szerepelhetne egy idényben két magyar együttes az európai klubsorozatok főtábláján, miután a Ferencváros kedden bejutott a Bajnokok Ligája 32 csapatos elitmezőnyébe.

Ehhez viszont komoly meglepetést kellene okoznia a Fehérvárnak, tekintve, hogy az ellenfele sokkal tapasztaltabb nemzetközi porondon: a belga együttes az előző két idényben csoportkörös volt az Európa-ligában, míg az elmúlt kilenc évből hatszor szerepelt a 48 csapatos főtáblán, egy ízben, a 2011–12-es szezonban pedig egészen a nyolcaddöntőig menetelt.

Az viszont némi bizakodásra adhat okot, hogy a Standard Liege kissé botladozva kezdte a belga bajnokságot, hét forduló után négy győzelem mellett van már két döntetlenje és egy veresége is, így 14 pontjával negyedik a tabellán. Ráadásul a gárda mindhárom pontvesztése az elmúlt öt körben volt. Vasárnap a főpróba sem sikerült jól a Standard Liege-nek, mivel hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott a 14. helyen álló Waregemmel.

A Fehérvár múlt hétvégén nem lépett pályára a magyar élvonalban, mert elhalasztotta a kisvárdai találkozóját, így pihenten várhatja az összecsapást. A bajnokságban még veretlen, két-két győzelmével és döntetlenjével második a tabellán.

A selejtezősorozatban a Fehérvár már három, míg a Standard Liege két párharcon van túl, mindkét gárda alaposan megszenvedett ellenfeleivel. A magyarok elsőként az ír Bohemians együttesét 1–1-es döntetlen után 11-esekkel búcsúztatták, majd a máltai Hibernians vendégeként 1–0-s sikert arattak, végül múlt héten a francia Reims ellen gól nélküli döntetlen után ismét 11-esekkel bizonyultak jobbnak. A belgák a walesi Bala Town csapatát még viszonylag könnyedén 2–0-val ejtették ki, azonban a szerb Vojvodinát már csak hosszabbításban tudták búcsúztatni 2–1-es győzelemmel.

A Fehérvár mérlege ötvenszázalékos belga csapatok ellen, ugyanis éppen a 2012-es menetelés során előbb a selejtezőben kettős győzelemmel múlta felül Gentet, majd a csoportkörben mindkétszer kikapott a Genktől. A Standard Liege eddig három párharcot vívott magyar együttesekkel, ebből 1967-ben a Győr elleni KEK-negyeddöntőben és 1981-ben a KEK második fordulójában a Vasassal szemben továbbjutott, míg 1982-ben a Győr a BEK első fordulójában itthon győzött, de a párharcot szintén elveszítette.

A találkozó 20 órakor kezdődik, az M4 Sport közvetíti. Minden párharc egy mérkőzésen dől el, zárt kapuk mögött. A csoportkör sorsolását pénteken 13 órától tartják Nyonban.

(MTI)