Fucsovics nagy csatában kikapott a Garros nyolcaddöntőjében

GettyImages-1278566791
2020.10.05. 15:13 Módosítva: 2020.10.05. 15:59
Fucsovics Márton négy szettben kikapott a világranglista 12. helyén álló Andrej Rubljovtól a Roland Garros férfi egyesének nyolcaddöntőjében.

Fucsovics először jutott be a nyolcaddöntőbe a Roland Garroson, miután az első fordulóban Danyiil Medvegyevet, a másodikban Albert Ramost, a harmadikban pedig Thiago Monteirót búcsúztatta.

Jól kezdett a mérkőzésen magyar játékos, azonnal elvette Rubljov adogatását, de 3:2-nél, egy majdnem tízperces game-ben visszabrékelt az orosz. Fucsovics azonban továbbra is agresszív, koncentrált teniszt mutatott, 5:4-nél szerválhatott a játszmáért, de elbukta az adogatását. A tiebrékben aztán ismét remekül ütött a nyíregyházi sportoló, aki 7–3-ra megnyerte a rövidítést és ezzel együtt a szettet is.

A második játszma ott folytatódott, ahol az első véget ért: Fucsovics meggyőző játékkal hozta saját adogatásait, 2:1-nél brékelt, 5:3-nál szerválhatott a szettért, de Rubljov elvette az adogatását.

A magyar játékos ennél a pontnál megtört, az orosz egymás után négy játékot nyert és 7:5-re behúzta a játszmát.

Hasonlóan kezdődött a harmadik szett is, a világranglista 63. helyén álló magyar 2:1-nél brékelt, de Rubljov szinte azonnal visszajött. Ezt követően ismét oda-vissza brékelték egymást, az orosz pedig 5:4-es előnynél kiszerválta a szettet.

A negyedik játszmában mindketten végig hozták a saját adogatásukat, a tiebrékben azonban Rubljov koncentrált jobban és 7–3-ra megnyerte a rövidítést, és ezzel a mérkőzést is.

Fucsovics mutatói jobbak voltak a hálónál megnyert pontok és a nyerők tekintetében is, viszont 16-ból csak 5 bréklabdát használt ki, Rubljov 12-ből 7-et, emellett 63 ki nem kényszerített hibát ütött, míg ellenfele 44-et.

Az összecsapás 3 óra 58 percig tartott. Rubljov most először nyert Fucsovics ellen. 2016-ban a barcelonai salak pályás tornán három szettben, 2017-ben a Davis-kupában öt szettben nyert a magyar játékos.

Fucsovics összességében remek tornát zárt, jól teniszezett Párizsban, és mentálisan is erős oldalát mutatta meg – erről beszélt korábban az Indexnek adott interjújában is.

A magyar játékos a jövő héttől ismét top 50-es teniszező lesz, a tornán pedig összesen 213 ezer eurót (75 millió forint) keresett.

A 22 éves Rubljov az ötödik kiemelt Sztefanosz Cicipasszal játszik majd az elődöntőbe jutásért.

ROLAND GARROS
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Rubljov (orosz, 13.)–Fucsovics 6:7 (4), 7:5, 6:4, 7:6 (3)

(Borítókép: Shaun Botterill / Getty Images Hungary)