2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Rátgéber immár habilitált doktor – lehengerelte a professzorokat

2020.10.09. 10:00 Módosítva: 2020.10.09. 19:06
Már eddig is a magyar kosárlabdázás legsikeresebb szakembere volt Rátgéber László mesteredző kilenc-kilenc magyar bajnoki és Magyar Kupa-győzelmével, no és természetesen a 2009-ben a Szpartak Moszkvával megszerzett Euroliga-diadalával, amivel rajta kívül egyetlen magyar tréner sem dicsekedhet. Az újvidéki születésű mágus hat éve már joggal viseli a doktori címet, hiszen megvolt a phd. fokozata, de csütörtökön záróakkordjához érkezett habilitációs eljárása a Pécsi Tudományegyetemen. És ezzel immár magasabb fokozatú doktor.

A sportot mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást. 

Így méltatta Sulyok Endre, a Habilitációs Bírálóbizottság elnöke Rátgéber László tudományos előadását, amelyre a legendás pécsi edző a maximális pontszámot kapta a bizottság mindhárom tagjától.

A koronavírus-járványra tekintettel online felületen tartotta meg „Az aerob állóképesség és az eredményesség összefüggése női kosárlabdázóknál” című tudományos előadását a mester. A háromtagú Habilitációs Bírálóbizottság elnöke Sulyok Endre, az MTA doktora, professor emeritus (Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Dékáni Hivatal) volt, további bizottsági tagok: Szabó Tamás egyetemi magántanár, igazgató (Nemzeti Sportközpontok Sporttudományi és Diagnosztikai Központ), valamint Balogh László intézetigazgató, egyetemi docens (Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet).

A tudományos előadást megelőzően Rátgéber – a habilitációs eljárások protokolljának megfelelően – tantermi előadásokat tartott a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Előadásának címe: „Integrált teljesítményhatóságú rendszer”, vagyis „Integral High-Performance System”, hiszen a szabályok angol nyelvű előadás megtartását is előírják.

A bizottság és a saját benyomásom is az volt, hogy nagyon alapos és fontos tudományos előadást hallhattunk Rátgéber Lászlótól. A sportot mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást – fogalmazott Sulyok Endre. – Az különösen tetszett, hogy előadásával nem zárt le egy folyamatot, hanem új kutatási irányokat nyitott, amelyeknek az eredményei közvetlenül visszaforgathatók lesznek a gyakorlati edzésmunkába. Tartalmilag tökéletesen megfelelt minden követelménynek, az előadásmódja pedig lehengerlő és nagyon meggyőző volt.

Rátgéber László egyetemi adjunktus egyetemi tanulmányait az újvidéki Testnevelési Egyetemen kezdte, ahol 1993-ban szerzett kosárlabda-szakedzői diplomát. 2009-ben Belgrádban az ALFA Egyetem sportmenedzsment szakán megszerezte az edzéstechnológiák menedzsere címet, majd 2011-ben ugyanitt elvégezte a mesterképzést. A jelölt doktori fokozatát 2014-ben szerezte az egészségtudomány területén a Pécsi Tudományegyetemen, amit summa cum laude minősítéssel értékeltek.

Rátgéber az egyetemi oktatás mellett kurzusokat vezet az MKOSZ és a FIBA által akkreditált edző- és játékvezető-továbbképzéseken. 2006-ban a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség beválasztotta az akkor alakult Elite Coaches Committee Bizottságába. Szakmai sikereit számos hazai és nemzetközi elismerés, kitüntetés szegélyezi: 1993-ban az Év edzőjének választották Jugoszláviában, Magyarországon ezt a címet kilenc alkalommal nyerte el, míg Törökországban 2011-ben kapta meg. 2009-ben megválasztották Európa legjobb női kosárlabdaedzőjének. 2003-ban mesteredzői címet kapott, Pécsett kitüntették a Pécs Pro Civitate díjjal (1995), a MÁV Arany Vasutas fokozatával (2000), Baranya megye sportdíjával (2006), valamint Baranya megye Primissima díjával (2008). 2002-ben „Magyar Sportért” miniszteri oklevélben részesült, 2009-ben pedig orosz állami kitüntetést kapott. 2016-ban Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozták számára, 2018-ban megkapta a Magyar Fiatalokért Díjat.

Kutatás és tudományos háttér nélkül az élsport és az utánpótlás-nevelés sem működhet megfelelő színvonalon

– vallja az immár habilitált doktor. Oktatói és tudományos munkáján túl az általa alapított pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia Kiválósági Központ szakmai és stratégiai igazgatója, kuratóriumi elnök, mesteredző.

Aki vasárnap újabb mérföldkőhöz érkezik, hiszen a születésnapját ünnepli, az ötvennegyediket. Isten éltesse sokáig a Mestert!