16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Se szurkolók, se boltok, se éttermek – romokban a barcelonai futballturizmus

20201018 180638
2020.10.19. 23:20
A Ferencváros kedden a Barcelona vendégeként lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik meg, a futballturizmusból élő helyiek pedig egyre nehezebb helyzetben vannak. A helyszínről jelentjük.

Hiába szerette volna elérni az FC Barcelona, hogy nagyjából ezer embert beengedjenek kedden a Camp Nouba, a katalán régió egészségügyi minisztere és az államtitkár nemet mondott.

Turista szinte alig, csupán a helyiektől hangosak Barcelona utcái. Meglepő üzenet fogadott a Barcelona stadionjához közeli egyik szállodánál, miszerint a franchise ezen épülete jelenleg nem üzemel, az ide foglaló vendégeket átcsoportosítják a vállalathoz tartozó legközelebbi hotelbe. Hiába, nincs tumultus...

Erről panaszkodik a stadion sarkánál található boltot üzemeltető úriember is.

Amióta nincsenek nézők, szinte a végünket járjuk. A környékbeli szurkolói boltok mind megszűntek, csupán én maradtam életben. A Camp Nouba 98 ezer szurkoló fér be, külföldi turistákból pedig normál esetben egy-egy bajnoki mérkőzésen sincs hiány. De a vírus teljesen betett a szektornak 

– mondja az egyébként indiai származású tulajdonos.

Ha már ott voltam, kíváncsian érdeklődtem, hogy kapható-e valami, ami Kubala Lászlóhoz, Kocsis Sándorhoz vagy Czibor Zoltánhoz köthető, de nem jártam sok sikerrel.

A mai szurkolóknak a modern dolgok kellenek, nem éri meg nagyon visszautazni az időben. De ha ön azt mondja, szeretne egy Kubala-mezt, annyi baj legyen, tíz perc múlva kész is, rányomom a nevét és a számot is a dresszre. Huszonöt euró és a magáé.

Nos, mezt nem kértem, viszont éltem a lehetőséggel és a „csak most, csak magának” lenyűgöző marketingszöveg hatására vásároltam öt mágnest öt euróért, nehogy ez a bolt is megszűnjön... Merthogy hiába bandukoltam a környéken, a többi, kifejezetten a futballturizmusra alapozó üzlet valóban egytől egyig zárva volt.

Nem sokkal odébb, a most is néhány kisebb felújításon áteső Camp Nou tövében a churrost áruló hatalmas Barcelona-szurkoló srác sem várja eszeveszett izgalommal a Fradi elleni találkozót. Mint mondja, inkább a szombati el Clásicót várja már.

Keresi még önmagát a csapat, remélem, két éven belül ismét esélyesek leszünk arra, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Minden együttes folyamatosan változik, játékosok jönnek és mennek, de ez a mostani gárda egyelőre továbbra is árnyéka önmagának. A Fradi elleni meccset minden bizonnyal behúzzuk, az igazi erőfelmérő azonban a Real Madrid elleni klasszikus lesz

– fogalmaz, majd a kezembe nyom egy ingyenes kóstolót, ha már szóba elegyedtünk.

Zárva van a Futballárium is, az idelátogató magyarok egyik kedvenc helye. Telefonon értem utol Büki Péter tulajdonost, aki az utóbbi hetek, hónapok nehézségeiről beszélt.

Március 13-a óta zárva vagyunk, április 7-e óta itthon vagyunk Magyarországon. Fennállásunk óta a Ferencváros elleni mérkőzés lehetett volna a csúcs, hihetetlen lett volna a hangulat. Megcsináltuk volna a jól ismert marseille-i vonulásos kép mását az utcában, ugyanis körülbelül három-négyezer Fradi-szurkoló honfitársunk érkezett volna a katalán fővárosba. Fotókat, videókat is lehetett volna csinálni, nem kizárt, hogy még a világsajtót is bejárták volna ezek a felvételek. Hihetetlen, hogy pont most alakult így, nagyon nagy pech 

– mondja Büki Péter.

A Futballárium ideiglenesen Dunaharasztiba költözött, itt várja kedden a katalán hangulatot idéző Bacchus Pub a szurkolókat.

A csoportkör sorsolása után letargikus állapot lett úrrá rajtunk. Úgy éreztük, mint amikor a bokszolót egyre jobban ütik, majd beviszik a mindent eldöntő, utolsó ütést. De megyünk tovább, búslakodni most nincs idő, kedden Dunaharasztiban, spanyol vacsorával várjuk a vendégeket. Természetesen ezúttal is csináltattunk egyedi sálakat, mint minden mérkőzésre. Rákaptak az emberek, szeretik, szerencsére fogy belőle így is.

Barcelonában jelenleg a többi étterem is zárva van, csupán a kiszállítás engedélyezett, a maszk használata pedig az utcán is kötelező, így kosárlabdáznak és így pingpongoznak a helyiek a közeli parkban.

Ilyen lesz most ez a Barcelona–Ferencváros. Nézők nélkül, szurkolói vonulás nélkül, száz kisleány nélkül, nekünk, magyaroknak azonban nem csak ezért lesz különleges a kedd este, hiszen ne felejtsük: ismét egy évtizedet vártunk arra, hogy honi csapatért szoríthassunk a Bajnokok Ligájában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló (a keddi program)
G-csoport:
FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS 21.00
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 18.55

E-csoport:
Rennes (francia)–Krasznodar (orosz) 21.00
Chelsea (angol)–Sevilla (spanyol) 21.00

F-csoport:
Zenit (orosz)–FC Bruges (belga) 18.55
Lazio (olasz)–Borussia Dortmund (német) 21.00

H-csoport:
Paris Saint-Germain (francia)–Manchester United (angol) 21.00
RB Leipzig (német)–Basaksehir (török) 21.00

(Borítókép: Huber Tamás / Index)  • Tippek
  • Hírek