Pascal Ackermann pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta a Vueltán

000 8U64MX
2020.10.29. 21:15
Az elsőként célba ért ír Sam Bennettet utóbb szabálytalanság miatt hátra sorolták a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát követően, így a német Pascal Ackermann győzött, míg összetettben változatlanul az ecuadori Richard Carapaz áll az élen.

Csütörtökön a Castrillo del Val és az Aguilar de Campoo közötti 157,7 kilométeres, kategorizált emelkedő nélküli etap várt a kerekesekre. A várakozásoknak megfelelően a nap kétfős szökésének nem volt esélye a "hazaérésre", a záró húsz kilométerhez érkezve befogták az élen haladókat, az elsőségről pedig mezőnyhajrá döntött.

A sprintbefutóban - akárcsak a negyedik etapon -

a Tour de France pontversenyének győztese, Bennett volt a leggyorsabb, megelőzve Ackermannt és a belga Gerben Thijssent, de mivel vállal kétszer is szabálytalanul akadályozta a lett Emils Liepinset, visszasorolták.

Így Ackermann - pályafutása során először - szakaszt nyert a Vueltán, a harmadik helyen pedig a német Max Kanter végzett.

Az összetett élmenői mind a mezőnnyel érkeztek meg, 

így Carapaz változatlan előnnyel őrzi a piros trikót a 31. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő Primoz Roglic előtt.

A címvédő szlovén bringásnak 13 kilométerrel a cél előtt technikai probléma nehezítette a dolgát, ám kerékpárcsere után fel tudott zárkózni a mezőnyre.

Eredmények:

9. szakasz, Castrillo del Val-Aguilar de Campoo, 157,7 km:

1. Pascal Ackermann (német, BORA-Hansgrohe) 3:39:55 óra

2. Gerben Thijssen (belga, Lotto Soudal) azonos idővel

3. Max Kanter (német, Team Sunweb) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 36:11:01 óra

2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 13 másodperc hátrány

3. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 28 mp h.

4. Hugh Carthy (brit, EF) 44 mp h.

Pénteken a Castro Urdiales és Suances közötti 185 kilométer megtétele vár a mezőnyre a 75. Vuelta a Espanán. A spanyol körverseny - amely hat napon keresztül átfedésben zajlott a vasárnap zárult Giro d'Itáliával - a tervek szerint jövő vasárnap ér véget Madridban.