Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Újabb ország jelentkezett be a 2032-es olimpia megrendezésére

2020.11.05. 12:08

Joko Widodo indonéz elnök elrendelte, hogy a kormány készítsen külön tervet, amellyel az ország eredményesen pályázhat a 2032-es nyári olimpia megrendezésére – írja az MTI.

A Jakarta Post beszámolója szerint a minisztereknek olyan hatékony pályázati anyaggal kell előállniuk, amelynek révén Indonézia válhat a házigazdájává a tizenkét esztendő múlva esedékes ötkarikás játékoknak.

Az államfői utasítás előtt az Indonéz Olimpiai Bizottság (KOI) arra hívta fel a kabinetet, hogy teljes mértékben támogassa a 2032-es rendezésre irányuló törekvését.

Zainudin Amali ifjúsági és sportminiszter az újságnak elmondta, hogy az elnöki rendelet értelmében olyan bizottságot kell létrehozni, amelynek egyik első feladata az olimpiai költségvetés és megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése.

A KOI korábbi tervei szerint az indonéz pályázatnak a fővárosra, Jakartára kell összpontosulnia, szemben a Kelet-Kalimantan tartományban, Borneó szigetén 2021-től megépítendő jövőbeli fővárossal.

Indonézia mellett érdeklődést mutat a 2032-es nyári olimpia iránt az ausztráliai Queensland, továbbá Katar, és várhatóan India is pályázni fog. Európából Németország és Törökország jelezte, hogy foglalkoztatja a rendezés gondolata. Szóba került még a két Korea esetleges közös jelentkezése, de a gondolatot háttérbe szorította, hogy Észak- és Dél-Korea között romlottak a kapcsolatok a 2018-as phjongcshangi téli olimpia óta. A dél-koreai városban a tavalyelőtti havas-jeges játékok megnyitóján a két ország sportolói együtt vonultak fel, s közös csapatot indítottak a női jégkorongtornán.  • Vennék
  • Bankszámla