Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Öt év után mesternégyes az NB I-ben

2020.11.08. 08:18
A Puskás Akadémiának mesternégyest vágó Hahn János – és persze a Bognár György keze alatt hat meccsen tizenhat pontot szerző Paks – a labdarúgó NB I aktuális szenzációja. A 25 éves paksi center ötéves aszályt tört meg, legutóbb 2015. május 23-án szerzett valaki legalább négy gólt a honi élvonalban, Tischler Patrik, a Puskás Akadémia középcsatára – a sors fintora, hogy azt a meccset mégis az Újpest nyerte meg 5–4-re.

Hahn János mesternégyesét megelőzően Tischler Patrik ért el egy mérkőzésen négy gólt öt és fél évvel ezelőtt a Puskás Akadémia színeiben az Újpest ellen. Érdekes, hogy a klubváltásban is serény csatár 2017. szeptember 20-án már éppen az Újpest mezét viselve termelt egy négyest, csak ezúttal Magyar Kupa-meccsen, a megye egyes Öttevény elleni 6–0-ás találkozón.

Nem Hahn a Paks első négygólosa, 2013. március 2-án Lázok János rúgott négyet, amikor a tolnaiak 6–0-ra verték az Újpestet a Szusza Ferenc Stadionban, a lilák történetének legsúlyosabb hazai vereségét mérve Kabát Péterékre. (A maradék két gólt a veterán Tököli Attila szerezte.)

Ahogy haladunk visszafelé az időben, a következő négyes Pál András nevéhez fűződik, az MTK játékosa szintén az Újpestnek lőtt négyet 2010. május 9-én, de akárcsak Tischler pókere, ez sem volt elég a győzelemhez, mert a lilák 5-4-re győztek úgy, hogy náluk meg Dusan Vasziljevics triplázott.

A mindmáig legutolsó mesterötös gazdája Bajzát Péter, az abban az idényben újonc PMFC támadója 2011. november 26-án a Vasas ellen 5–1-re megnyert meccsen szerezte a pécsiek valamennyi gólját. (A 39 éves támadó még mindig aktív, jelenleg a megye egyes Budakalász csapatában termeli a gólokat.) Hét évvel korábban, 2004. május 8-án Waltner Róbert talált ötször a Haladás hálójába, miközben a ZTE 7–0-ra nyert.

Az egy magyar élvonalbeli bajnokin szerzett legtöbb gólt Károly Jenő jegyzi, az MTK centere 1905. október 15-én tizenegyszer talált a MAFC – konkrétan Aschner kapus – hálójába a 15:1-es eredményt hozó meccsen, és hogy akkoriban milyen magasan volt a sportsajtó ingerküszöbe, azt a Nemzeti Sport tudósításából tudhatjuk: „A nagy gólarány főleg Aschner erős indiszpozíciójának és elbizakodottságának tudandó be. A csapat lelke a most 100-ik matchét játszott Niessner volt, míg mellette figyelemre méltót az újak közül Márton, Weinwurm, Dávid és Fóliák mutattak.”

A tizenegy gólos Károlyról egy árva szót sem írnak. Nyilvánvaló, hogy tizenegy gólján kívül semmit sem csinált...  • Vennék
  • Hírek