Díjazzák a koronavírus-járvány alatt megrendezett leginspirálóbb atlétikai versenyt

2020.11.09. 16:28

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) új díjat alapított, amelyet a koronavírus-járvány időszakában leginspirálóbb és legelőremutatóbb verseny rendezői kaphatnak majd meg – adta hírül az MTI.

Hétfői hírlevelében a WA hangsúlyozta, hogy a kitartás és az elszántság a nagyszerű sportolók védjegye, és ezekre volt szükségük a versenyszervezőknek is ahhoz, hogy a mostani, rendkívüli évben a járvány okozta nehézségeket legyőzve lehetőséget biztosítsanak a sportolóknak megmérettetni magukat. A Covid Inspriációs díjjal ezt a munkát szeretnék elismerni.

A szövetség kiemelte: az elismerést a legkreatívabb, leginnovatívabb viadal kapja meg, a WA tanácsa pedig már ki is választotta azt a hármat, amelyek közül a győztes kikerül majd.

A jelöltek között van a monacói Gyémánt Liga-verseny, a szabadtéri szezon első GYL-viadala. A hercegségben 36 ország 132 atlétája szerepelt korábban nem látott egészségügyi és biztonsági előírások betartása mellett. A versenyen Joshua Cheptegei világcsúcsot futott ötezer méteren, és összességében tizenegy olyan eredmény született, mely a világ idei legjobbja lett a végelszámolásnál.

b8e82458-bbf5-4631-b535-ab5f28f78310.png
Fotó: iaaf.org

Szintén jelölt az a háromállomásos „kerti sorozat”, melynek versenyein három-három sztáratléta a saját otthonában, lakókörnyezetében küzdött meg egymással. Az első alkalommal férfi, a másodikon női rúdugrásban volt online viadal, végül pedig három tízpróbázó mérte össze tudását hárompróbában, egymástól több ezer kilométerre. A versenyeket az interneten élőben is figyelemmel lehetett kísérni.

A harmadik jelölést a Lengyelországban megrendezett félmaratoni világbajnokság kapta. Az eredetileg márciusra kiírt világbajnokság szervezői a járvány kirobbanása után sem akartak visszalépni a rendezéstől, végül október 17-én, 225 futó részvételével tartották a viadalt, melyen a kenyai Peres Jepchirchir megjavította a női világcsúcsot.

A jelöltekre hétfőtől lehet szavazni, a voksolás pedig vasárnap zárul le. A díjat a WA hagyományos év végi gáláján adják át majd, amelyet december 5-én virtuálisan rendeznek meg.