Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

A doppingoló sportolót a kokain négy évre kiüti a versenyzésből

2020.11.27. 18:38

Az idén tíz doppingeset történt Magyarországon – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az M4 Sport Sporthíradóban – írta az MTI.

Úgy fogalmazott: a tiltott szerek skálája széles, a többi között anabolikus szteroidokkal és EPO-val is buktak meg sportolók, ez pedig elgondolkoztató egy olyan évben, amikor a pandémia miatt rengeteg versenyt töröltek, a versenyzőknek pedig a koronavírus-járvány miatt még kiemeltebben kellene védeniük az egészségüket.

Tiszeker hangsúlyozta: a magyar jogszabályokat is át kell alakítani annak érdekében, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által elfogadott, jövő januártól életbe lépő szabályozás szerint büntessék a sportolóknál a kábítószer-használatot.

Kapcsolódó

Három magyar sportoló doppingtesztje lett pozitív idén

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint egyedi esetekről van szó, nincs összefüggés köztük.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője jelezte: a jelenlegi szabályok szerint a legkeményebb kábítószerek – mint például a kokain vagy az amfetaminszármazékok – használata négyéves eltiltással jár, a THC és a marihuána pedig kétéves eltiltást von maga után, ami felezhető abban az esetben, ha a versenyző bizonyítani tudja, hogy nem a teljesítmény növelésére használta. Azoknak a magyar versenyzőknek, akiknek van esélyük indulni jövőre a nyári olimpián Tokióban, az ötkarikás játékokat megelőző esztendőben legalább egy, a következő évben pedig legalább három negatív doppingteszttel kell rendelkezniük. 

     • Vennék
  • Hírek