Eltűnt az egyik angol gól – a színes 6:3 kulisszatitkai

2020.11.28. 12:16
A hét kiemelkedő sporteseménye egy 67 évvel ezelőtti meccs volt – amennyiben Maradona halálát nem soroljuk ide –, az 1953. november 25-én a londoni Empire Stadiumban lejátszott „évszázad mérkőzése”. Ami ez utóbbit aktuális eseménnyé emelte, az a digitálisan feljavított, sőt, a gólok többségénél színessé varázsolt változat szerda esti bemutatása volt a Super TV2 csatornán.

Abban, hogy a gondolat testet öltött, Baumstark Tibornak, a Spíler 2 szerkesztő-műsorvezetőjének és Marosi Gergelynek, a Mito ügynökség kreatív igazgatójának is óriási szerepe volt. 

Az ötlet tavaly augusztusban fogalmazódott meg, de amíg eljutottunk a konkrét munkálatok beindításáig, el kellett telnie néhány hónapnak – árulta el Marosi Gergely. – Meg kellett találnunk a partnereket, és mire összeállt a Magyar Telekom, a Spíler 2 sportcsatorna és a technikai munkálatok elvégző Melon FX stúdió alkotta csapat, és dolgozni kezdtünk a filmen, már 2020 áprilisát írtuk.

Igen, csakhogy addigra megérkezett a pandémia első hulláma, ami azért nagyban nehezítette a munkálatokat. Az első feladat magának a kópiának a megtalálása volt, és már itt csaknem elakadt a vállalkozás. Kiderült, hogy Magyarországon – hihetetlen módon – nincs meg a 6:3 filmtekercse (!) 

Hosszas kutatás után a nyomok Londonba vezettek, az eredeti felvételt készítő BBC-hez. Igen ám, de még hihetetlenebb módon a brit közszolgálati televíziónál nem tudták, hogy hol őrzik a kópiát! Végül találtak egy öreg bácsit, aki emlékezett rá, melyik raktár melyik polcán porosodik a tekercs – valahogy úgy képzeljük ezt el, mint az első Indiana Jones-film záró képsorait...

Az angol kollégák kérésünkre beszkennelték a tekercset, és digitálisan elküldték nekünk – folytatta Marosi Gergely. – Az eredeti felvétel esetén, mivel akkor még technikailag megoldhatatlan volt, hogy egyidejűleg közvetítse a tévé a mérkőzést, miközben rögzítik is a meccset, úgy történt a rögzítés, hogy egy filmfelvevőt odaraktak a tévé monitorja elé, és így vették fel a tévéadást...

Felesleges hangsúlyozni, milyen szemcsés, széteső lett így a felvétel, de még ennek is örülnünk kellett. A digitális utómunka minden várakozást felülmúlt, mi több, a magyar gólokat és az egyik angol gólt – az elsőt, Sewellét, mivel Mortensennek a 34. percben szerzett gólja egyszerűen nem volt meg, eltűnt, Alf Ramsey tizenegyesét meg nem volt érdemes – ki is színezték!

A színezés nem egyszerű mulatság, egy másodperc színes elkészítése egy ember egy álló napi munkáját vette igénybe, és mivel hét gólt színeztek a, egyenként huszonnégy másodperccel számolva az 144 napi munka volt egy emberre lebontva – magyarázta Marosi Gergely. – De végül november 16-án készen állt a nagy mű, várhattuk a november 25-i bemutatót.

Visszatérve arra, hogy a színezés nem egyszerű, hozzátehetjük: nem is olcsó, a finanszírozó cég szerint az egész projekt pont annyiba került,  mint egy közepes reklámkampány. 

Baumstark Tibor szerkesztő-műsorvezető Hrutka János 24-szeres válogatott labdarúgóval és Szabó Péter blogger-újságíróval kommentálta a stúdióból, a közvetítés pedig Matuz Krisztián és Bozsik Péter reszortja volt – utóbbi természetesen a 6:3 egyik legendás hősének, Bozsik Józsefnek a fia. 

Aranyos adalék, hogy a szerdai tévéadás másnapján e sorok íróját felhívta régi ismerőse, Zakariás Ágnes, az évszázad mérkőzésén fantasztikus teljesítményt nyújtó Zakariás József lánya. A hölgy meghatottságtól elcsukló hangon beszélt arról, mennyire jólesett neki, hogy Baumstark kolléga kiemelte „Zaki” remek játékát, és hogy legalább tizenöt évvel megelőzte korát a budafoki születésű MTK-klasszis, ahogy negyedik hátvédként gyakorlatilag felfedezte a beállós szerepkörét. Ezek után nem csoda, hogy Ágnes elkérte tőlem Baumstark Tibi telefonszámát...

Idén áprilisban hívtak fel a Mitótól, számunkra így kezdődött a projekt – idézte fel Baumstark kolléga. – Az volt az elképzelésünk, hogy a közvetítés hasonlítson egy Premier League-mérkőzéséhez, hiszen azokat is mi sugározzuk Magyarországon, és végtére is ezt a találkozót is Londonban, az akkor még Empire, azaz birodalmi stadionnak nevezett Wembley-ben játszották. És ha esetleg valaki azt hinné, hogy mi, magyarok ragasztottuk erre a barátságos meccsre az évszázad mérkőzése nevet, akkor nem árt tudni: az eredeti angol közvetítésben is a „Match of the Century” kifejezést használják.

Azt még nem árt tudni, hogy – lévén november vége – Londonban már eléggé pocsék volt az idő, és a meccs végére leszállt a legendás angol köd a Wembley-ben. Csak azért, hogy még tovább nehezítse a 67 évvel ezelőtti kollégák és a kései utódok dolgát. 

Azok a nézők, akik szerda este nem látták a közvetítést a Spíler 2-n, az évszázad mérkőzését ingyen megnézhetik a Magyar Telekom videotékájából. Még három hónapig.