Falnak csapódott, és lángba borult egy F1-es autó – videó

2020-11-29T141818Z 1747450528 UP1EGBT13QIMD RTRMADP 3 MOTOR-F1-B
2020.11.29. 15:28
Hatalmas lángcsóva látszott az élőképen. Hosszú percekig izgult a teljes boxutca Romain Grosjean életéért, de a Haas Formula–1-es istálló megerősítette, hogy a francia versenyző jól van.

Romain Grosjean a hármas kanyar kijáratánál veszítette el az irányítást a Haas fölött, falnak csapódott, autója pedig szó szerint kettészakadt, és lángolt. A francia versenyző csodával határos módon túlélte a balesetet, sőt, saját lábán hagyta el égő autóját. 

Grosjean autója kettétört, miután a szalagkorlátnak csapódott. Kifolyt a benzin, és azonnal lángra kapott. Niki Lauda balesetét idézte az F1 rajtja. 

Az égő autóból a korlátot átmászva menekült a lángokból Grosjean: 

Romain Grosjean Daniil Kvyatot akarta túl agresszíven levédeni, de rosszul mérte fel a manővert, kiüttette magát az orosszal. 

A glória mentette meg az életét

A bahreini nagydíjat piros zászlóval szüneteltették, a versenyzők a bokszutcába hajtottak be a baleset után. A versenytársak aggodalommal nézték a felvételeket, de amikor Grosjean saját lábán hagyta el az égő autót, akkor mindenki megnyugodott, a Haas-istállóban dolgozók pedig egy emberként tapsoltak a gyors segítséget nyújtó egészségügyi csapatnak. Kisebb égési sérülések vannak a karján és a bokáján. Grosjeant és a többi pilótát lelkileg nagyon megviselte a baleset. A BBC beszámolója szerint Hamilton, aki csak a közvetítés ismétléséből látta a korlátnak csapódást, hosszú percekig bámult maga elé.

A glóriát 2019-ben vezették be a Formula–1-ben, miután egy Indycar-pilóta fejének ütközött egy leszakadó kerék. A dolog pikantériája, hogy Grosjean ellenezte a glória bevezetését.

A Haas megerősítette, hogy Grosjean kisebb égési sérülésekkel szállt ki a lángoló autóból. A csapat köszönetet mondott a pályabíróknak, akik azonnal a francia pilóta segítségére siettek. Grosjeannak nem sikerült 2012 óta bizonyítania igazán tehetségét. Túl sok balesetnek volt okozója. Nagyon sokat köszönhet az égieknek, ez lehet az a pillanat, amikor el kell gondolkodnia a visszavonulásról. 

A második rajt után Kvyat, Lance Stroll-t borította fel

Az orosz pilóta Grosjean balesetében is benne volt. Egyik ütközésben sem Kvyat volt a hibás. Lance Stroll nem hagyott helyet a kanyarodó Alpha Tauri-nak, majd a tetején állt meg a Racing Point. A belső kamerás felvételen látszik, hogy Kvyatnak nem hagyott helyet Stroll: 

István Bereznay, 1 perc

Grosjean balesete után már nem volt annyira félelmetes Stroll borulása. 

 Vettel autójából látszik a legjobban az ütközés: 

(Borítókép: Kamran Jebreili / Reuters)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla