Hihetetlen izgalmak az egyik legrangosabb sznúkertorna döntőjében

GettyImages-1193448001
2020.12.07. 12:34

Neil Robertson nyerte az év egyik legrangosabb sznúkerversenyét, az Egyesült Királyság bajnokságát (UK Championship), ami az úgynevezett Triple Crown egyik tagja a világbajnokság és a Masters mellett. A vasárnap éjszakába nyúló döntőben az ausztrál játékos elképesztő izgalmak között 10:9-re legyőzte Judd Trumpot.

Szoros mérkőzést vívtak a felek, egy frémnél nagyobb előnyt egyik játékos sem tudott kicsikarni. Ez nem is véletlen: mindkét sznúkeres szeret nagy brékeket építeni. Kettő-kettes állásnál Robertson ragadta magához a kezdeményezést egy 103-as brékkel, majd Trump egyenlítése után az ausztrál lökött egy 110-es bréket is, amivel újra nála volt az előny. Az angol sznúkeres ismét egyenlített, majd a második szakasz első frémjét – amely közel 40 percig tartott – megnyerte, így a döntőben először vezetett.

Robertson azonban fordított, majd jött a 14. frém, ami újfent elképesztő izgalmakat hozott: több mint egy óra játékot – és rengeteg biztonsági lökést – követően Trump 7:7-re alakította az állást. Sőt, átvette a vezetést is a következőben, de megtorpant, amit Robertson egy 115-ös brékkel használt ki –

az ausztrálnak ez volt a 13. százas brékje a tornán, ami rekordot jelent.

A győzelemhez a világelső került közelebb 9:8-as vezetésénél, de Robertson ismét magára talált, döntő frémre került a sor. Trumpnak ezúttal is megvolt a lehetősége a győzelemre, de elrontotta a kulcsfontosságú rózsaszínt, amivel így Robertsont hozta helyzetbe – az ausztrál köszönte szépen, kihasználta a ziccert, és megnyerte a UK Championshipet.

Karrierje során harmadszor nyert Yorkban Neil Robertson 2013 és 2015 után. A világranglistát vezető Trump – aki 2011-ben nyerte meg a tornát – második döntőjét bukta el 10:9-re, ugyanis 2014-ben Ronnie O'Sullivan is egy frémmel bizonyult jobbnak.

(Borítókép: Neil Robertson. Fotó: John Walton / Getty Images Hungary)