Vérét adta embertársaiért a kétszeres olimpiai bajnok

IMG 0305
2020.12.08. 12:58
A kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok, jelenleg a férfi öttusa-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedő Martinek János is jelentkezett az OrthoSera csapatánál, és kedden reggel plazmát adott. A legendás sportember azt követően jelentkezett donornak a www.donornakjelentkezem.hu oldalon, hogy családjával átesett a koronavírus-fertőzésen.

Amikor megtudtam, hogy magas, majdnem 35-ös az ellenanyag szintem, az IGG-számom, rögtön jelentkeztem vérplazmaadásra, mert szerettem volna segíteni azoknak, akik súlyos állapotban vannak – szögezte le rögtön kezdésként Martinek János. – A családom többi tagjához képest nekem komolyabb tüneteim voltak, mert sajnos mind elkaptuk a vírust. Alig szokott hőemelkedésem lenni, de most három napig 38-39 fokos lázzal feküdtem. Utána egy hét hasmenés volt a kivezetés. Érdekes, hogy megmaradt a szaglásom, az ízlelésem, de összességében nagyon nem volt kellemes a betegség.

Arra kérdésre, hogy hol kaphatta el a fertőzést, 1988 olimpiai bajnoka azt válaszolta, hogy vélhetően a válogatott vívóedzésein, ahol nagyobb terhelésnél sajnos maszk nélkül tartott edzéseket. A plazmaadás egyébként sima menet volt.  

Korábban adtam már vért, de ez kevésbé viselt meg. Semmi különös nem volt benne, fél óra alatt végeztünk. Nagyon bízom benne, hogy valakinek komoly segítség lesz a most levett vérplazmám. A felgyógyulás után az első gondoltam volt, hogy segítenem kell azoknak, akik rosszabb helyzetben vannak, mint én!

Aki átesett a koronavírus-fertőzésen a www.donornakjelentkezem.hu oldalon regisztrálhat, amennyiben segíteni kíván másoknak. 

(Borítókép: Martinek János véradás közben. Fotó: orthosera.hu)