Szoboszlai lábában volt legalább az egyenlítés, de ott is maradt

GettyImages-1290343140
2020.12.09. 22:50
Hatalmas iramú, végig izgalmas, színvonalas mérkőzésen az Atlético Madrid labdarúgó-csapata Salzburgban 2-0-ra legyőzte Szoboszlai Dominikékat, és ezzel bejutott a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőbe, míg az A csoportban harmadik helyen végző Salzburg az Európa-ligában folytatja. A jól játszó Szoboszlainak két helyzete volt, a második bődületes, de sajnos mindkettő kimaradt.

Hideg van Salzburgban. Nem farkasordító, de derekas. Főleg úgy, hogy az ember négy órát ül a Red Bull Arena sajtótribünjén (már este hétkor kitelepültem, én marha...), kint az isten szabad ege alatt, állítólag plusz két fokban, de van az mínusz kettő is a valóságban. Sajtószoba bezárva a Covid miatt, nincs hol melegedni, ilyenkor csak az segíthet, ha jó a meccs, és lehetőség szerint a Red Bull Salzburg győz, már csak azért is, mert ifjú honfitársunk, Szoboszlai Dominik az osztrákokat erősíti. Mit erősíti, ő a csapat legnagyobb sztárja, és az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-csoportzáró előtt leginkább az ő varázslatos jobb lábához fűzték reményeiket a salzburgi szurkolók. 

Még Hans Krankl is. Merthogy egy órával az este kilences kezdés előtt minden idők legjobb (schuldigung, Herr Sindelar) osztrák labdarúgója, a Rapid és Barcelona egykori sztárja, 1978 európai aranycipőse, szerény véleményem szerint az argentinai világbajnokság kiemelkedő játékosa osztotta az észt a Sky Sports Austria 1 csatornán. És a galambősz hajú Hansi is Szoboszlait magasztalta, már amennyit ki tudtam venni a szavaiból mérsékelt némettudásommal, miközben mögötte a kivetítőn Dominik hatalmas fotóját mutatták. Lent, a pálya szélén pedig Jesse Marscht, a házigazda amerikai vezetőedzőjét kapta mikrofonvégre a riporter, szóval, kiszolgálták rendesen az osztrák tévénézőket. 

Közben kiosztották a kezdő tizenegyeket tartalmazó papírokat, jéggé dermedt ujjaimmal be is pötyögöm a neveket a laptopba.

Red Bull Salzburg: Stankovic – Kristensen, Ramalho, Wöber, Ulmer – Mwepu, Junuzovic, Berisha, Szoboszlai – Daka, Koita.

Atlético Madrid: Oblak – Trippier, Savic, Felipe, Hermoso – Marcos Llorente, Saúl, Carrasco – Suárez, Joao Félix. 

Odabent (kint?) pedig, a stadionban eközben a Guns 'n Roses örökzöldje dübörgött, Axl Rose hangja betöltötte az üres arénát: „Knock, knock, knocking on heaven's door...” Hát igen, ezen a fagyos estén Szoboszlaiék a mennyország, az BL kieséses szakasza kapuján kopogtattak.

Szoboszlai szokásához híven utolsóként lépett pályára a Salburgból, Sékou Koita, a mali csatár imádkozott egyet Allahhoz, majd eljátszották a BL himnuszát, és elkezdődött a ki-ki meccs. A képlet egyszerű volt: ha győz a Salzburg, továbbjut, ha nem, a Bayern mellett az Atlétio a legjobb tizenhat résztvevője. 

Fantasztikusan kezdett a Salzburg, Berisha már a második percben a bal kapufát találta telibe, Oblak, a világ egyik legjobb kapusa csak szemmel tudta kísérni a labdát! Koita kétszer is helyzetbe került, majd Szoboszlai bal alsó sarokra tartó éles lövését védte földöntúli bravúrral Oblak. Nagyon nyomott a Salzburg!

És ahogy ilyenkor lenni szokott, a sok kihagyott hazai helyzet után jött a vendéggól. Carrasco lőtt be szabadot a bal oldalról, Hermoso – nomen est omen – szépen mozdult a labdára, és 8 méterről a léc alá csúsztatott. 0-1. Innen már legalább két gólra volt szüksége a Salzburgnak a továbbjutáshoz. 

Aztán Anthony Taylor angol játékvezető lefújta az első félidőt, amelynek érdekes volt a statisztikája: 54 százalékban a Salzburg birtokolta a labdát, 8:2 volt a kapura lövések, 5:2 a szögletek aránya a hazaiaknak, mégis a spanyolok vezettek 1-0-ra...

A második félidő is hazai helyzettel kezdődött, a 47. percben Szoboszlai szabadrúgása után Kristensen hagyott ki hatalmas lehetőséget. Két percre rá Szoboszlai lábában volt az egyenlítéspazar csellel indult meg, Berishától óriási helyzetben visszakapta a labdát, de a jobb alsó sarok mellé lőtt.

Felborult a pálya, át sem tudott jönni az Atlético a felezővonalon. Aztán átjött a 81. percben, amikor Joao Félix 17 méteres lövését hatalmas bravúrral ütötte ki Stankovic

A 86. percben minden, még nyitott kérdés eldőlt: a csereként beállt Correa a bal oldalon érkező Carrasco elé tálalt, és a belga kapásból, laposan a bal sarokba bombázott, 0-2. Az elfáradó Szoboszlait a 89. percben lecserélte Marsch. 

A végeredmény maradt 0-2, ami azért is fájó, mert több volt ebben a meccsben a hazaiaknak, már csak azért is, mert a kapura lövések aránya 18:7 volt. És nem az Atléticónak, amely a BL nyolcaddöntőjében folytatja, az osztrákok pedig az Európa-ligában. 

Bajnokok Ligája, A csoport, 6. forduló: Red Bull Salzburg–Atlético Madrid 0-2 (0-1). Gól: Hermoso (39.), Carrasco (85.)

A csoport másik mérkőzésén: Bayern München–Lokomotiv Moszkva 2-0. A csoport végeredménye: 1. Bayern 16, 2. Atlético 9, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiov 3. 

(Borítókép: Szoboszlai Dominik (balra) és Marcos Llorente küzdenek az RB Salzburg - Atletico Madrid mérkőzésen. Fotó: Adam Pretty / Getty Images Hungary)