Felavatták a Csank Jánosról elnevezett sportcsarnokot

2020.12.22. 15:50
Tarpán, a helyi futballakadémián felavatták a Csank János Sportcsarnokot. A neves mesteredző, a labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya elismerte, hogyha nincs rajta a kötelező arcmaszk, akkor bizony feltűnt volna, mennyire elérzékenyült. Százhetven bentlakó, jobbára a Kárpátaljáról való növendék veheti birtokba az új év elején a létesítményt.

Hétfőn úgy jöttem le Tarpára, hogy fogalmam sem volt a merényletről, nem tudtam semmiféle előkészületről, jóllehet azért arról volt tudomásom, hogy nyár óta épül a sportcsarnok – mondta az Indexnek Csank János. – Aztán amikor megérkeztem a pályára, láttam, hogy egy lepedővel le van takarva valami a csarnok oldalán, sejtettem, hogy valami rosszban sántikálnak. És amikor lekerült a lepel, észrevettem a nevemet. Komolyan mondom, ha nincs rajtam a kötelező arcmaszk, még azt is láthatták volna, mennyire meghatódom.

Csank a tarpai Sándor István Sportakadémia szaktanácsadója, lakóhelyéről, Ózdról ingázik a Beregi-síkságon, az ukrán határtól pár kilométerre fekvő nagyközségbe, ahol a jobbára Kárpátaljáról érkezett mintegy 170 növendék tanul és sajátítja el a labdarúgás fortélyait. A tarpai felnőttcsapat a megye egyben tizenkét forduló után pontveszteség nélkül éllovas, mind a tizenkét meccsét megnyerte, könnyen lehet, hogy ebben a tekintetben az egyetlen az országban.

Rendszeresen járok az utánpótlás-korosztályok mérkőzéseire, mert valójában a kicsikkel és az ő edzőikkel foglalkozom – mondta Csank, aki kapusedzőként is be-beszáll, és ha kell, el is dobja magát. – Elvetődni nem nehéz, felkelni, sőt, inkább feltápászkodni a földről annál inkább. De igyekszem karban tartani magam, rendszeresen végzek futóedzéseket, s a hétfői csarnokavatón is én végeztem el a kezdőrúgást, kapásból a hálóba bombáztam a labdát. Majd egyet védtem is, Sándor Pista lövését, de aztán kiálltam a kapuból, mert úgy akartam befejezni a megnyitót, hogy nem kaptam gólt. Ez sikerült is.

Az akadémia tevékenységének elismerése, hogy innen indult a Puskás Akadémián és Németországon át Hollandiában, a Heracles csapatánál kikötő Szőke Adrián, az U21-es válogatott játékosa, akit már Marco Rossi szövetségi kapitány is figyelembe vett a nagyválogatott kereténél. 

unnamed
Fotó: Krisztián Kozák

Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere elmondta, kormányzati támogatásból épült fel a csarnok. Júliusra megvolt a közbeszerzési pályázat, a kivitelező, és december elejére készült el a létesítmény, amelyben 60x30 méteres műfüves pálya található. A teljes beruházás a tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel együtt 395 millió forintba került.