Bombameglepetés: a címvédő Peter Wright kiesett a darts-vb-n!

2020.12.27. 22:58
A karácsonyi szünet után visszatértek a dartsvilág legjobbjai, vasárnap már a 3. forduló mérkőzéseivel folytatódott a program. Este a torna eddigi legnagyobb meglepetéseként a német Gabriel Clemens óriási csatában búcsúztatta a világbajnoki címvédő Peter Wrightot, a világelső Michael van Gerwen azonban magabiztosan jutott tovább.

A délutáni szekciót Krzysztof Ratajski kezdte Simon Whitlock ellen.

A lengyel némi meglepetésre esélyt sem adott ausztrál riválisának,

akinek rendkívül meggyűlt a baja a kiszállókkal, így Ratajski 4–0-s söpréssel jutott a nyolcaddöntőbe.

Kim Huybrechts következett Ryan Searl ellen, az a meccs már izgalmasabb volt, de nem a végletekig: 

az angol játékos végig magabiztosabb volt, így a belga csak két szettet tudott nyerni, 4–2-vel tehát Searl ment tovább.

Az utolsó délutáni meccs a végső győzelemre is esélyesnek tartott Dimitri van den Berghé volt Jermaine Wattimena ellen, a kilencedik kiemelt belga pedig nagyszerűen játszott, a végére teljesen széteső holland nem tudta megnehezíteni a dolgát, így Van Den Bergh is 4 –0-val jutott a legjobb 16 közé. 

Az esti program remek meccsel indult, Joe Cullen és Jonny Clayton rendkívül izgalmas és a végletekig kiélezett mérkőzést játszott egymással. Hiába nyerte Cullen az első két szettet, Clayton a harmadikban magára talált, olyannyira, hogy az ötödik után már a walesi vezetett 3–2-re. Az angol azonban előhúzta a tartalékait, és a hatodik szettet simán hozta 3–0-ra , így jöhetett a mindent eldöntő hetedik. Azt megint Clayton kezdte jobban, az első két leget két 100 feletti kiszállóval rögtön megnyerte, Cullen azonban nem hagyta magát és remek játékkal egyenlített. Jöhetett a mindent eldöntő leg, amelynek első nyilaira rányomta a bélyegét a nagy teher, végül azonban 

Cullen maradt a higgadtabb, és egy két duplás kiszállóval, 100 pontról megnyerte a meccset és készülhet a nyolcaddöntőre.

Következett a világbajnoki címvédő Peter Wright Gabriel Clemens elleni találkozója. A németnek volt oka a bizakodásra, hiszen eddigi négy egymás elleni meccsükből kettőt is megnyert. Ezt a meccset viszont nem kezdte jól, a kiszállókat remekül dobó Wright elvitte az első szettet. A másodikban viszont némileg váratlanul Clemens egyenlített, ami 

annyira megzavarta a címvédőt, hogy gyorsan a következő szettet is elveszítette, és 2–1-re már a német vezetett.

Pedig a tömeggel nem volt baj, Wright szinte mindig hamarabb került kiszállóra, azokkal viszont iszonyatosan meggyűlt a baja a folytatásban is. A negyedik szettben már 2–0-s hátrányban volt, akkor azonban megmutatta, miért ő a világbajnok, összeszedte magát és sorozatban három leget nyerve 2–2-re egyenlített.

Clemens azonban nem hagyta magát, és remek játékkal az ötödik szett döntő legét 126-os kiszállóval megnyerve ismét ő vezetett 3–2-re. Sokáig azonban nem örülhetett, mert a skót egy sima 3–0-val harcolta ki a döntő szettet, amely az előző találkozóhoz hasonlóan itt is döntő legig ment.

Az idegek harcát viszont óriási meglepetésre a német bírta jobban, így búcsúztatta Peter Wrightot,

egészen biztos tehát, hogy nem lesz címvédés.

A nap utolsó meccsén két géppuskakezű játékos, a világelső Michael van Gerwen „Rapid” Ricky Evansszel csapott össze. Előzetesen itt kevésbé volt várható az előző mérkőzéseken tapasztalt kiélezett izgalom, MVG pedig ennek megfelelően simán hozta is az első szettet.

A második már nem volt annyira egyszerű, kellett hozzá egy 150-es kiszálló, valamint egy 115,79-es (!) átlag is,

de mivel mindkettő sikerült, 2–0-ra módosult az állás.

A harmadik szettben 2–2-ig fej fej mellett haladtak, akkor azonban brékelt a holland, és már 3–0-ra vezetett. A negyedikben bár a döntő leget kiharcolta Evans, többre nem futott az erejéből, így a világelső MVG magabiztos, 4–0-s sikerrel jutott a nyolcaddöntőbe.

PDC dartsvilágbajnokság, eredmények, 3. forduló:

Krzysztof Ratajski–Simon Whitlock 4–0

Kim HuybrechtsRyan Searl  2–4

Dimitri van den Bergh–Jermaine Wattimena 4–0

Peter Wright –Gabriel Clemens 3–4

Michael van Gerwen –Ricky Evans 4–0

(Borítókép: twitter.com)