Megfosztották az Aranylabdától, de az Index odaítélte neki

000 1WP4IV
2021.01.01. 14:23
A France Football júliusban jelentette be, hogy az idén nem osztja ki az Aranylabdát, ami a díj 1956 óta íródó történelmében egyedülálló. A magazin a koronavírus-járvánnyal és a félbeszakadt futballszezonnal magyarázta döntését, az Index azonban átvállalta a népszerű francia portál feladatát, és elkészítette szubjektív listáját. Jöjjenek a helyezettek és a győztesek!

Ez egy olyan furcsa év, hogy nem lehetett rendes döntést hozni. Nem volt könnyű, de el kell fogadnunk, hogy nem lehetett volna normális Aranylabda-győztest hirdetni. A szezon bizonyos szabályokkal kezdődött, és más szabályokkal fejeződött be. Januárban és februárban még teli lelátók előtt fociztak, aztán május óta már csak zárt kapuk mögött

– mondta Pascal Ferré, a France Football szerkesztője, aki az öt cserelehetőséget és a megváltozott Bajnokok Ligáját is példaként hozta fel a megváltozott körülményekre.

A futballvilág – azon belül főleg a szurkolók – azonban nem örültek a bejelentésnek, rosszmájúan meg is jegyezték, hogy 

biztosan amiatt törölték az idei díjátadást, mert a hatszoros győztes Lionel Messinek, valamint az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldónak a 2018-as évhez hasonlóan ezúttal sem lett volna esélye a végső sikerre.

És bár vitathatatlanul a jelenlegi labdarúgás két legnagyobb klasszisáról beszélünk,

ezzel az állítással nehéz lenne vitatkozni.

Messi bár 25 góllal elnyerte a spanyol gólkirályi címet, a katalánok a Real Madrid mögött csak másodikok lettek a La Ligában, a BL-ben pedig a Bayern München elleni negyeddöntős párharcban hazai pályán szenvedtek megsemmisítő, 8–2-es vereséget.

Cristiano Ronaldo 31 találatig jutott az olasz bajnokságban, ám a gólkirályi címhez ez is kevésnek bizonyult. Azt Ciro Immobile 36 góllal elhappolta előle, amely egyébként a Lazio olasz támadójának Európai Aranycipőt is jelentett.

A Bajnokok Ligájában a Barcához hasonló meglepetés érte a torinóiakat, a nyolcaddöntőben a Lyon oda-vissza vágós párharcban ejtette ki az akkor még Maurizio Sarri irányította együttest.

De akkor kik fértek oda az Index top hármas listájára? Máris mutatjuk!

3. Joshua Kimmich

A Bayern München 25 éves futballistája oroszlánrészt vállalt a bajorok elképesztő sikerekkel zárult előző szezonjában. A bajnokságban négy gólt és hét gólpasszt jegyzett,

a legfontosabb találat viszont egyértelműen a Dortmund otthonában aratott győztes találata volt,

amely igazán emlékezetesre sikerült.

A Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéről mindent elmond, hogy bár eredeti posztját tekintve középpályás, többször védőként szerepelt, ráadásul nem is akárhogy:

az idény végi díjátadón mindkét pozícióban a legjobb háromba jelölték,

végül a hátvédek közötti külön versenyt meg is nyerte. A sorozatban egyébként két góllal, négy gólpasszal és élményszámba menő, elegáns játékkal járult hozzá a Bayern történetének hatodik BL/BEK-címéhez.

2. Kylian Mbappé

A PSG fiatal világbajnok támadójának vezérletével

végre a nemzetközi kupaporondon is átlépte saját árnyékát

és bár a párizsi kirakatcsapat a döntőben alulmaradt a Bayernnel szemben, Mbappé nagyszerű játéka (5 gól, 5 assziszt) nélkül aligha jutott volna fináléba Thomas Tuchel alakulata.

A francia bajnokságot február végén rekesztették be, és végül az akkori állás alapján hirdettek végeredményt, 

a Paris Saint-Germain pedig meggyőző fölénnyel állt az élen,

így a szurkolók a klub történetének kilencedik Ligue 1 elsőségét ünnepelhették. Mbappé a monacói Wissam Ben Yedderrel együtt 18 találattal állt a góllövőlista élén, és mivel mindketten 5-5 gólpasszt osztottak ki a társaknak, holtversenyben nyerték el a gólkirályi címet.

Bár a mostani szezonban némi meglepetésre több együttes is tartja a lépést a PSG-vel, nem a 22 éves csatáron múlik a párizsi dominancia hiánya, aki négy asszisztja mellett már 12 gólt szerzett, így az élről várhatja az új évet a mesterlövészek rangsorában.

1. Robert Lewandowski

Ha valaki igazán bánhatja a France Football döntését, az a lengyel gólgyáros,

a magazin gyakorlatilag kivette a díjat Lewandowski „zsebéből”

– elképzelhetetlen ugyanis, hogy ne a Bayernnel mindent megnyerő klasszis nyerte volna a szavazást, ráadásul toronymagasan.

Lewa mindent megnyert a bajorokkal (bajnokság, kupa, BL, német és európai szuperkupa), 

ráadásul ipari mennyiségben termelte a gólokat, szám szerint 55-öt, amelynek köszönhetően a Bundesligában (34 találattal), a Bajnokok Ligájában (15) és a Német Kupában (6) is gólkirály lett.

A lengyel a decemberi FIFA-gálán kapott Év játékosa díjjal vigasztalódhatott, ahol korunk két legnagyobb klasszisát, Messit és Ronaldót utasította maga mögé. 

Honfitársa, a rapper Quebonafide is a segítségére sietett, és egy LEGóból készült Aranylabdával lepte meg,

a jelek szerint ennek is nagyon örült 2020 legeredményesebb támadója.

Akikről még érdemes beszélni

Bár szubjektív listánkon nem fértek be a top háromba,

néhány futballista nevét még érdemes megjegyezni, akik szintén emlékezetes teljesítménnyel rukkoltak elő az idei esztendőben.

Maradjunk egyelőre Münchenben, ahol minimum még egy játékos rászolgált a kiemelésre, Manuel Neuer. A kapus minden fronton hozta a tőle megszokott minőséget, sokszor földöntúli bravúrokkal járult hozzá a bajorok meneteléséhez, és hiába hozták a nyakára az új német szupertehetségnek kikiáltott Alexander Nübelt, Neuer kirobbanthatatlan a Bayern kapujából.

Az örökifjú Zlatan Ibrahimovic is megér egy misét, 

vezérletével az AC Milan legszebb korszakát idézi, a klubhoz méltatlan közelmúlt után újra harcban van a bajnoki címért,

valamint az Európa-ligában is csoportelsőként jutott tovább a kvartettjéből.

Ha már Serie A, a korábban szóba került európai aranycipős Ciro Immobile neve sem hiányozhat felsorolásunkból, aki BL-indulást érő negyedik helyre vezette a rómaiakat. A 30 éves támadó 36 gólt szerzett az olasz labdarúgó-bajnokság előző kiírásában.

Ciro Immobile és az Európai Aranycipő
Ciro Immobile és az Európai Aranycipő
Fotó: goal.com

Végül a 30 év után bajnoki címet szerző, a Premier League-érában első alkalommal diadalmaskodó Liverpool mellett sem mehetünk el szó nélkül, amelynek támadószekciójából bárkit kiemelhetnénk, de arra a Mohamed Szalahra esett a választásunk, aki az előző szezonban 19 góllal járult hozzá a történelmi sikerhez.

Ráadásul az egyiptominak már a mostani pontvadászatban is 13 találata van, így aligha rajta múlik majd a vörösök esetleges címvédése,

igaz, a PL-ben az utóbbi idők egyik legnagyobb bajnoki versenyfutására van kilátás – de ezt majd egy későbbi cikkünkben elemezzük részletesen.

(Borítókép: Manu Fernandez / AFP)