Tíz éve egy Rolex, most 500 millió font lehet a tét

GettyImages-1192563380
2021.01.06. 06:24 Módosítva: 2021.01.06. 09:20
Amikor Anthony Joshua december 13-án a 9. menetben kiütötte Kubrat Pulevet a Wembleyben, és ezzel megvédte profi nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címeit a WBA, IBF, WBO és IBO szervezeteknél, gyakorlatilag megnyílt az út minden idők legmagasabb pénzdíjú címegyesítő mérkőzése előtt, amelynek másik résztvevője Tyson Fury lesz. Tíz éve még egy Rolex karóráért püfölték egymást, most több mint 200 milliárd forintnak megfelelő összegért szállhatnak ringbe.

Legutóbb 1999-ben volt „undisputed” világbajnoka a nehézsúlynak, a profiboksz királykategóriájának, amikor a brit Lennox Lewis birtokolta az összes számottevő szervezet koronáját. Huszonkét évvel később ismét két brit bunyós közül az egyik egyesítheti a címeket, mivel Tyson Fury a WBC és a Ring Magazine világbajnoka, továbbá övé az úgynevezett lineáris öv is, amit tavaly február 22-én, Las Vegasban Deontay Wilder megsemmisítésével érdemelt ki. 

Fury 32 éves, Joshua 31, tehát erejük teljében vannak. Kevesen emlékeznek, hogy tíz évvel ezelőtt, ha nem is hivatalos összecsapáson, de egyszer már megmérkőztek. Akkor Fury már profi volt, Joshua még amatőr, fél évvel később Bakuban szupernehézsúlyú világbajnok lett, majd 2012-ben Londonban megnyerte az olimpiát. 

Tíz éve Fury szpárringpartnere voltam, azt mondta, megkapom a Rolex karóráját, ha megverem, esetleg kiütöm. Összecsaptunk, szerintem rendesen megruháztam, még egy olyan felütést is bevittem neki, amivel később Vladimir Klicskót leütöttem, bár akkor még jóval kevesebbet sajátítottam el az ökölvívás tudományából. A Rolex azonban Furyé maradt, annak ellenére, hogy ő is beismerte, hogy megvertem...

Ez volt akkor, most pedig minden idők legborsosabb pénzdíjú összecsapása előtt állnak. Elviekben már megállapodott a két promoter, Eddie Hearn (Joshua) és Frank Warren (Fury).

A pénzdíj nagysága a hírek szerint 200 millió és 500 millió font között lehet,

2021-ben két meccs lesz, az elsőn fele-fele arányban osztoznak meg a pénzen, a másodiknál 60 százalékot kap az első mérkőzés győztese, 40 százalékot a vesztes. 

Az óriási érdeklődéssel várt mérkőzés helyszíne még nem tisztázott, felvetődött valamelyik távol-keleti metropolisz, de az is lehet, hogy Londonban dönti el a két brit óriás, melyikük a jobb. A bukmékereknél mindenesetre Fury az esélyes.

Csakhogy van egy kis bökkenő: a WBO-nál az ukrán Olekszandr Uszik a kötelező kihívója Joshuának, ami azt jelenti, hogyha ezt a meccset mellőzi a brit, akkor ezt az övét elveszíti. Uszik azonban jelezte, ha kell, félreáll.

Az egész világ a Fury–Joshua meccset akarja, nem akarok semmi jónak az elrontója lenni

– nyilatkozta Uszik, aki október 31-én a Derek Chisora elleni pontozásos győzelemmel lett Joshua kihívója.

Ami Furyt illeti, neki szerződése van egy harmadik mérkőzésre Deontay Wilder ellen, és Frank Warren biztos abban, hogyha védence ezt nem tartja be, akkor Wilder bíróságra viszi a dolgot. Úgyhogy vannak még kérdőjelek bőséggel, mindenesetre nagyon valószínű, hogy májusban, de legkésőbb júniusban létre jön az összecsapás. 

Fury kiérdemelte – 2015 után másodszor – a Ring Magazine titulusát, az Év bokszolója címet, hazájában, Nagy-Britanniában azonban visszalépett az Év sportolója választástól, mondván, hogy őt az efféle címek nem érdeklik, mert ő az emberek bajnoka (People's Champion). Ilyen cím ugyan nem létezik, de ha egyszer Fury kitalálta, akkor ki merne ellenkezni vele?

Ami azt illeti, egyik gladiátor esélyei sem voltak túl jók életük elején. Fury, a „Gipsy King” egy ír vándorló családba született – arról megoszlanak a vélemények, hogy tényleg cigány-e, vagy csak ő nevezi magát annak –, 

hat hónapra jött a világra koraszülöttként, mindössze fél kilósan,

és amikor az apja – aki maga is bokszolt – látta, hogy a kisbaba mennyire küzd, hogy életben maradjon, a Tyson keresztnevet adta neki, hiszen 1988-ban Mike Tyson volt az uralkodó világbajnok. Azóta szépen kikupálódott, manapság 206 centi magas és 116 kiló volt a súlya a Wilder elleni meccs előtt. Joshua „mindössze” 198 centi és 106 kiló. 

Joshua gyermekkora sem volt eseménytelen, még börtönbe is került, de aztán a boksz jó útra térítette. A minap komoly összeget adományozott a brit amatőr szövetségnek, hogy ebből segítsék a koronavírus-járvány idején csődközeli helyzetbe került klubokat.

Mindent az amatőr szövetségnek köszönhetek, ha annak idején nem segítik a pályafutásomat, biztos, hogy másképpen alakul az életem

– indokolt a bajnok.

Profi mérlegüket tekintve Fury még veretlen, 30 győzelem mellett egy döntetlen csúszott be, ez az első Wilder-meccs volt, bár sokak szerint azt is a britnek kellett volna nyernie. Joshua 24-szer győzött, egyszer pedig KO-val kikapott Andy Ruiz Jr.-tól, de azt a 2019-es vereséget azóta már megbosszulta. 

Joshua legutóbb, december 12-én a bolgár Kubrat Pulevvel bokszolt, akit a papírformának megfelelően a 9. menetben ki is ütött.

Kettejük között már megkezdődött az ilyenkor megszokott szájkarate, Fury gyávának nevezte Joshuát, aki szerinte nem is akar kiállni ellene, azért emlegeti az Uszik elleni kötelező címvédést. Joshua azt mondja, a közösségi oldalán megszavaztatja a szurkolóit, és akit a legtöbben akarnak, az ellen lép szorítóba. Mi tagadás, meglehetősen szokatlan eljárás. 

Persze nagyon valószínű, hogy a fejedelmi pénzdíj csábítása minden egyéb szempontot felülír...

(Borítókép: Anthony Joshua. Fotó: Richard Heathcote / Getty Images)