Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Rakonczay Gábor elindult Gran Canariáról, hogy állva evezze át az óceánt

2021.01.10. 13:40

Gran Canaria szigetének déli partjáról vasárnap reggel elindult Rakonczay Gábor, hogy egy speciális szörfdeszkán állva evezze át az Atlanti-óceánt.

A kétszeres Guinness-rekorder a közösségi oldalán közvetített videóüzenetében elmondta: mivel a szigeten reggel 6 óráig van érvényben a kijárási korlátozás, ezért Pasito Blanco kikötőjéből nem sokkal ezután vágott neki az Antiguáig tartó 5200 kilométeres távnak. A sötétség ellenére egész sok magyar ment ki a kikötőbe, hogy jelen legyen az indulásnál.

Az időjárás szuper, van egy gyenge légáramlat, amely segít eltávolodni a szigettől. Várhatóan vasárnap délután érek majd olyan távolságra, ahonnan már nehéz lenne visszafelé haladni

– fogalmazott az extrémsportoló. Hozzátette, az időjárás-előrejelzés alapján napokig stabil északi-északkeleti szél várható, amely később majd keletiessé válik, így könnyebb lesz a kitűzött cél felé haladnia.

A hatszoros óceánátkelő hajós egy saját maga által tervezett és épített, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű SUP-pal

teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül

próbálja meg teljesíteni a különleges expedíciót, amelyet 55–65 naposra tervez. Elmondása alapján naponta átlagban 80 kilométert szeretne megtenni. Kommunikációs eszközként két műholdas telefon és három nyomkövető segíti, ezenkívül víztisztító, valamint vészhelyzet esetére egy mentőtutaj is a rendelkezésére áll, akár egy hónapra elegendő élelemmel.

Bevallotta, hogy az indulás előtt volt benne egy kis izgalom, bár a cápáktól és a bálnáktól nem fél, az inkább aggodalomra ad okot, hogy az indulása előtt néhány nappal

egy nagyobb méretű kardhal átszúrta az egyik evezős hajó hasát, mert bálnának nézte,

és a hal szigonya harminc centire behatolt a hajó kabinjába.

Rakonczay Gábor az első olyan hajós lehet a világon, akinek állva hajtott szörfdeszkával sikerül áteveznie az Atlanti-óceánt.