Zoltán
-5 °C
9 °C

A politikai helyzet miatt elvették az öttusa-vb-t Belarusztól

2021.01.22. 18:38
A Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) vezetőtestülete pénteken elvette Minszktől az idei világbajnokság rendezési jogát.

Az UIPM közleménye szerint a vb-t, amely a tokiói olimpia utolsó kvalifikációs versenye lesz, az eredeti időpontban, június 7. és 13. között tartják, de új helyszínen, amelyről a napokban várható döntés.

Különös aggodalomra adott okot, hogy számos országból nem szívesen utaztak volna Fehéroroszországba, az elnökség tagjai pedig meg akarták védeni a verseny és az olimpiai kvalifikációs folyamat tisztességét – indokolta a döntést Klaus Schormann elnök a Fehéroroszországban uralkodó feszült politikai helyzetre utalva.

A német sportvezető azt viszont leszögezte, hogy kiváló a kapcsolatuk a helyi szövetséggel és a szervezőbizottsággal is, így amint lehet, Minszk megrendezheti a vb-t egy későbbi évben.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. A feszült politikai helyzetben az ellenzékiekkel szemben rendszeresen erőszakosan lépnek fel a hatóságok és sorozatosak a bebörtönzések. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) emiatt biztonsági okokra hivatkozva hétfőn szintén elvette a vb társrendezői jogát Fehéroroszországtól.