A futballakadémiáknak Felcsútot kell követniük

2021.01.26. 19:51

A kormány három utánpótlásképző központot jelölt ki az országban, írja a HVG. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lapnak megerősítette, hogy az egy-egy labdarúgó-, kézilabda- és kosárlabda-műhellyel már meg is született a keretmegállapodás.

Ezek az intézmények lesznek az országos akadémiák módszertani központjai, amelyek többek között arra hivatottak, hogy segítsék a többi működését és irányítását, támogassák a szakemberképzést, javaslatokat tegyenek a miniszternek, a szakszövetségeknek vagy az akadémiáknak.

A lap beszámolója szerint lesz kutatási és sportegészségügyi feladatuk is, valamint konferenciákat szerveznek, folyóiratokat adnak ki. Más részlet azonban nem derül ki a megállapodásokból, például az sem, 

hogy ezek milyen anyagi költséggel járnak, azaz mennyibe kerül a központosítás és a módszertan megalkotása.

A kormány még októberben határozott a központosításról, decemberben pedig meg is nevezte az akadémiákat: labdarúgásban a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, kézilabdában a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA), amelyet Mocsai Lajos vezet, kosárlabdában pedig a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémia látja el ezeket a feladatokat.

Az oldal úgy tudja, hogy a módszertani intézetek kijelölése kizárólag kormányzati úton valósult meg, a szakszövetségeket nem vonták be a döntéshozatali folyamatokba.

A felcsúti akadémia az elmúlt évben 5,7 milliárd forintos taotámogatást kapott, 2007 óta mindennel együtt nagyjából 70 milliárdot. Ehhez képest jelenleg egyetlen ott nevelkedett futballista játszik európai topbajnokságban: Sallai Roland a Freiburgban, és a Felcsúton megfordult külföldi edzők sincsenek jó véleménnyel az intézmény működéséről.

A NEKA ezzel szemben jobban teljesít, a magyar bajnokságban több, onnan kikerülő kézis játszik, de van franciaországi és spanyolországi légiós is, míg a Rátgéber Akadémiáról a közelmúltban igazolt Barcelonába egy fiatal.  • Hírek
  • Lakáshitel