Pikáns részletek a félmilliárd eurós Messi-szerződésből

GettyImages-1292296233
2021.02.02. 16:49
Az ember azt gondolná, hogy az FC Barcelona (Més que un club?) gyakorlatilag térdre borult Lionel Messi előtt, csak hogy maradjon a hatszoros aranylabdás. Ez többé-kevésbé igaz is, de azért az 555 millió eurós, négy évre szóló szerződés tartalmazott egy-két különös feltételt, amit a játékosnak illett volna teljesíteni. Bár csak június 30-án jár le a kontraktus, kevéssé valószínű, hogy példának okáért Messi addig megtanulna katalánul...

Ahogy elnézzük, az El Mundo tulajdonosai és szerkesztői nem igazán rezeltek be attól, hogy Lionel Messi és köre perrel fenyegetőzik – vagy talán már meg is tette a jogi lépéseket – a gigantikus összegű szerződés nyilvánosságra hozatala miatt. Tudniillik újabb és újabb pikáns részleteket szivárogtat ki a madridi központú politikai napilap. (Nem összetévesztendő a barcelonai székhelyű Mundo Deportivóval.)

A 2017. november 25-én Lionel Messi és a klub képviselője, Josep Maria Bartomeu elnök által aláírt szerződés – melynek értelmében négy év leforgása alatt bruttó 555 237 619 euró kerül az argentin sztár számlájára – egyik legelső pontja érdekes kötelezettséget fogalmaz meg a hatszoros aranylabdás számára:

A játékosnak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy integrálódjon a katalán társadalomba, tisztelje és tegye magáévá a katalán társadalom értékeit, különös tekintettel a katalán nyelv elsajátítására, ami nagymértékben elősegítené az integrálódást.

Mármost jelenleg, három és fél évvel a szerződés aláírása után, Messi – aki 12 éves kora óta Barcelonában él, azaz élete nagy részét a katalán nyelvi közegben töltötte – gyakorlatilag egy kukkot sem beszél a tartomány nyelvén, legalábbis eddig még senki sem hallotta, hogy megszólalt volna katalánul. És nem árt felhívni rá a figyelmet, hogy a szerződésben szerepel egy ilyen mondat is: „A fentiek nem teljesítése súlyos szerződésszegésnek minősül.”

Ám ahogy az ábra is mutatja, a Barcánál olyan nagyon nem törődnek ezzel.

Van ám egy másik záradék is, amit viszont Messi ügyvédei illesztettek be a szerződésbe. Ennek lényege, hogy abban az esetben, ha Katalónia függetlenné válna, és az FC Barcelona nem indulhatna a spanyol bajnokságban (La Liga), ergo Messi nem tudna szerepelni a Bajnokok Ligájában, a játékos azonnal egyoldalúan felbonthatná a szerződését. 

És még egy apróság: Messi valamennyi sorozatban – La Liga, Copa del Rey, Bajnokok Ligája/Európa-liga, spanyol és európai Szuperkupa, klubvilágbajnokság – köteles rendelkezésre állni, kivéve a Katalán Kupát!

Úgy látszik, mégsem annyira fontos a katalán érdekek képviselete, és az integrálódás a katalán kultúrába... 

A hűség sajátos értelmezése

Van még egy érdekes részlete a szerződésnek, ez pedig a hűségjutalom. Ezt 2020. június 15-én kell kifizetnie a klubnak, egészen pontosan 38 964 970 eurót, két héttel a kontraktus lejárta előtt, de most jön a java: függetlenül attól, hogy június 30-án elhagyja a Barcát, vagy marad. Tudniillik megvan a magyarázat is az okiratban: ezt a csaknem 40 millió eurót azért kapja Messi, mert 2020. február elsejéig nem igazolt el Barcelonából, azaz „hűséges” volt az egyesülethez. A hűségjutalom teljes összege egyébként 77 929 955 euró volt, de ennek az első felét már tavaly március 31-én átutalták. 

A szerződés gondos tanulmányozása után teljesen egyértelmű: a klub akkori vezetősége, élen Bartomeu elnökkel, gyakorlatilag bármit megtett volna, hogy Messi további négy évre a klub játékosa maradjon.

E cél érdekében hajlandók voltak évi 74,9 millió eurót (nettó!) fizetni, azaz két és félszer annyit, mint amennyit a Messi után legjobban fizetett két labdarúgó, Cristiano Ronaldo és Neymar keres. 

De ez még abszolút elfogadható, hiszen a klub annyit fizet a játékosának, amennyit akar. Vagy tud. (Most nagyon úgy néz ki, hogy nem tud...) A továbbiak azonban – legalábbis az El Mundo szerint – példátlanok a sportszerződések történetében.

A hűségjutalomról már ejtettünk szót, ami akkor is jár Messinek, ha – nem hűséges.

Azaz elmegy. Távozom, de mégis fizetsz a hűségemért. Világos, nem? Más. Ha eltiltják a játékost bármilyen okból, és nem tud játszani, akkor is jár neki a fizetés. Továbbá: „Ha a játékos egyéni reklámszerződést köt más márkával, mint amelyikkel a klub szerződésben áll, ezt nyugodtan megteheti.”

Tehát ha mondjuk a Barcának a Nike-val van szerződése, de Messi az Adidast reklámozza, semmi gond, mehet a dolog. 

Summa summarum: a Barca eladósította magát annak érdekében, hogy megtarthassa Messit, azaz feláldozta a jövőjét a jelen oltárán, legalábbis ez az El Mundo konklúziója.

A klub könyvelése szerint ugyanis e pillanatban 1,174 milliárd euró a Barca adóssága, amiből 970 millió rövid lejáratú.

Ebből 203 millió írandó a Covid számlájára – a klub szerint –, és még így is marad majdnem egymilliárd, aminek durván a fele Messi fizetése. 

Persze ne feledjük: 2017. november 25-én, amikor a szerződés megköttetett, nem volt olyan Barca-rajongó, aki ne bólintott volna rá Messi szerződéshosszabbítására, bármilyen összeg is szerepel abban. A klub éppen akkor veszítette el másik csillagát, Neymart, az örök rivális, a Real Madrid duplázott (liga és BL), szóval, Bartomeu nem élte volna túl Messi távozását. Elnökként semmiképpen, de lehet, hogy sehogy sem...

Lehet, hogy mégis megérte?

Eddig a madridi székhelyű El Mundo következtetése, és most jöjjön a barcelonai Sport című napilapban megjelent interjú Marc Ciria befektetési szakértővel, Josep Fabra pénzügyi szakemberrel és Ivan Cabeza közgazdásszal.

Ők hárman feketén-fehéren levezetik, hogy a jelenleg zajló, pandémia sújtotta idényt leszámítva Messi 383 655 000 eurójába került három évre a Barcának, ugyanakkor 619 265 000 eurót kasszírozott a klub a hatszoros aranylabdásnak köszönhetően.

Másképpen: a klub bevételeinek 30 százalékát csapatkapitányának köszönheti.

Ciria kimutatta, hogy a klub szponzori szerződéseinek értéke 50 százalékkal magasabb pusztán attól, hogy Messi ott játszik, és mindegyik megállapodásban ott van a záradék: érvényét veszti a kontraktus, ha Messi eltávozik Barcelonából.

És még egy adat: tíz eladott Barca-mezből nyolc Messi nevét viseli a hátán...

Végül Ciria meglepő állítása: Messi ma többet ér a klubnak, mint 2008–2009-ben, amikor 21-22 éves volt. Miért? Mert akkor világverő csapat volt a Barca, most viszont csak vergődik, és az egyetlen piacosítható értéke Messi. Lehet, hogy nem a jelene, hanem a múltja, de akkor is. 

Az utóbbi években, amikor világ körüli túrára utazott a Barca az előszezonban, a fellépti díj 50 százaléka azon múlt, hogy játszik-e Messi, vagy sem. És azok a turisták, akik meccset nézni jönnek Barcelonába, a Camp Nouba, 90 százalékban Messi-mezzel a hátizsákjukban térnek haza otthonukba. 

Most akkor legyen okos az ember: megérte, vagy nem érte meg...

(Borítókép:  Lionel Messi az FC Barcelona–Valencia CF mérkőzésen 2020. december 19-én. Fotó: Pedro Salado / Quality Sport Images / Getty Images)