Meghalt az első magyar olimpiai érmes férfi mellúszó

2021.02.03. 10:57

Rövid, súlyos betegség után életének 64. évében elhunyt Vermes Albán, olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes mellúszó.

Az 1980-as moszkvai olimpián 200 méteres mellúszásban második Vermes Egerben született és tanult meg úszni, majd viszonylag későn, 20 évesen került be Széchy Tamás csoportjába, ahol aztán két év alatt hét másodpercet javult az egyéni legjobbja – írta haláláról az MTI a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) közösségi oldalára hivatkozva szerdán.

A mellúszó 200 méteren 1976 és 1984 között sorozatban nyolcszor volt magyar bajnok, három évvel a moszkvai olimpia után Rómában lett Európa-bajnoki második, egy évvel később vonult vissza. Ő volt az első magyar olimpiai érmes férfi mellúszásban.

A Magyar Úszó Hírességek Csarnokának 2016 óta tagja. Az élsport mellett közgazdász diplomát szerzett, klubjában, az Újpestnél főkönyvelőként, majd gazdasági elnökhelyettesként dolgozott, aztán a sportlétesítmények világába került: a BM sportlétesítmények igazgatósága után az újonnan felavatott egri Bitskey-uszoda igazgatója lett. Innen került a Magyar Úszó Szövetségbe, ahol előbb a felügyelő-bizottság elnökeként tevékenykedett, majd 2000-től elnökségi tag, 2004 és 2006 között pedig szakfelügyelő volt.

Vermes Albánt a MÚSZ saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport