Eldőlt, honnan indul a 2021-es Giro d'Italia

giro
2021.02.04. 12:50
Torinóban lesz az idei Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Nagy Rajtja (Grande Partenza).

A szervezők csütörtöki bejelentése alapján az első szakaszon kilenc kilométeres egyéni időfutamot rendeznek a piemonti régió székhelyének utcáin, majd a folytatásban is a közelben marad a mezőny, amely a hajrában is visszatér oda. A verseny honlapja kiemelte: a második szakaszon a Stupinigi (Nichelino) és Novara közötti 173 kilométer vár a kerékpárosokra, a szakasz elsősorban a sprintereknek kedvezhet. A harmadik etapon, a Biella és Canale közötti 187 km-en a jó finiselők juthatnak főszerephez. A versenyzők a 19. szakaszon ismét visszatérnek a régióba, akkor az Alpokban található Valsesiában lesz a cél, majd másnap Verbaniából rajtolnak.

A Giro legutóbb 2011-ben rajtolt Torinóból és a piemonti régióból.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban a tavasz utolsó hónapjáról októberre halasztott Girót idén május 8. és 30. között rendezik meg.

Az eredeti tervek szerint tavaly Magyarországon rendezték volna a Grande Partenzát, a Giro első három szakaszát.

A magyar szervezők októberben még reményüket fejezték ki, hogy 2021-ben, esetleg 2022-ben pótolhatnak. Olasz részről ugyanakkor már elhangzott, hogy a járványhelyzet bizonytalansága miatt a 2021-es olasz körversenyen erre még aligha kerülhet sor, tekintve, hogy vélhetően mind a 21 szakaszt Olaszországban rendezik.

(MTI)

Borítókép: Luca Bettini / AFP