Mégis mi nyertük az 1954-es vb-döntőt?

2021.02.17. 17:02
Ha az ember ellátogat a citizengo.org honlapra, egy olyan poszt üti meg a szemét, amelytől menten felgyorsul a pulzusa. „A FIFA vizsgálja felül az 1954-es berni döntőn doppingoló játékosokkal kiálló német válogatott világbajnoki címét!” Ez a bejegyzés címe, amelyet Pauska Zsolt, a Nemzeti Sportot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztési igazgatója jegyez. Nocsak, lehet, hogy mégis Puskásék nyerték meg az '54-es világbajnokságot? A berni csoda nem is létezett?

„A Német Olimpiai Bizottság, a Humboldt Egyetem és a münsteri Wilhelm Egyetem kutatócsoportjának közös vizsgálata során megállapítást nyert, hogy az 1954-es berni labdarúgó-világbajnoki döntő előtt a német csapat orvosai metamfetaminnal (pervitin) segítették a német válogatott több tagját.”

Így kezdődik a bejegyzés, a konklúzió pedig ellentmondást nem tűrő:

A FIFA vizsgálja felül a németeknek a magyar Aranycsapat – mely a csoportkörben még 8–3 arányban diadalmaskodott az NSZK válogatottja felett – ellenében megszerzett világbajnoki címét!

Az egy dolog, hogy 1970 előtt még kettőspontot tettek az eredményben a két szám közé, hiszen valójában arányt, és nem különbséget számoltak, de hát kicsire nem adunk. Ugyan a posztban elismeri a szerző, hogy „bár 1954-ben még nem volt kötelező doppingvizsgálat a mérkőzések után”, de sebaj, ennek ellenére aláírásgyűjtést kezdeményez, és ha összejön legalább tízezer aláírás, akkor „hivatalosan is a FIFA, esetleg a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé terjesztjük a kérést.”

Ha valaki esetleg csak legyintene a fenti kezdeményezésre azzal, hogy már 67 év eltelt a berni döntő óta, itt van az ultima ratio:

Teljesítményfokozó szerek használata (dopping) miatt ugyanis vettek már el nem egy elsőséget (így például Ben Johnson kanadai futó olimpiai aranyérmét is 1988-ban), ezért a világbajnoki cím felülvizsgálata nem lenne példa nélküli a sporttörténelemben.

Ha már dopping, felhívtuk Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét, mit szól a kezdeményezéshez.

Hajrá, nyugodtan lehet gyűjteni az aláírásokat! És ha összejön a tízezer, küldjék el a FIFA-nak! Én magam is tudok arról, hogy a döntő után a német játékosok olyan tüneteket produkáltak, ami metamfetaminfogyasztásra engedett következtetni, sőt, még Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat utolsó élő tagjával is beszélgettem erről, és ő mondta, hogy Fritz Walterék kóvályogtak a meccs után

– mondta lapunknak a MACS vezetője.

Ez egy dolog. No de most jön a jogi rész. A WADA, a Nemzetközi Antidopping Ügynökség csak 1999-ben alakult meg, 1954-ben a FIFA-nak semmiféle tiltólistája nem volt arra vonatkozóan, hogy mit lehet szedni és mit nem. Márpedig jogszabály hiányában hogyan is lehetne bármiféle, 67 évvel ezelőtti eredményt megmásítani?

Szóval, az aláírásgyűjtést semmi sem tiltja, miként azt sem, hogy beadványt küldjenek a FIFA-nak vagy a CAS-nak. Hogy a kezdeményezés eredménye mi lesz, az már más történet. Mi semmiképpen sem akarjuk elvenni a kezdeményezők kedvét, ezért itt mellékeljük a cikk elérhetőségét, ahol akár alá is lehet írni a petíciót.

Az 1954-es világbajnok csapatból egyébként már csak egy futballista, Horst Eckel (89) él.