Miért ott edzőtáboroznak az úszóink, ahol megjelent az új vírusmutáns?

2021.02.26. 14:41
Müller Cecília országos tiszti főorvos a pénteki tájékoztatón arról beszélt, hogy hazánkban is megjelent a koronavírus különösképpen veszélyes és ellenálló, úgynevezett dél-afrikai változata. Eközben az úszóválogatottunk egy csoportja éppen Dél-Afrikában, Stellenboschban edzőtáborozik. Nem felelőtlenség ez?

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya nem jön zavarba, amikor felvetjük neki, nem volt-e vétkes könnyelműség kiengedni legjobb úszóink közül jó néhányat a Dél-afrikai Köztársaságba, közelebbről Stellenboschba, miközben az országos tiszti főorvos éppen a dél-afrikai vírusmutáns magyarországi megjelenéséről beszél.

Először is szögezzük le: amikor az úszóink kimentek Dél-Afrikába edzőtáborozni, még szó sem volt arról, hogy van egy dél-afrikai vírusváltozat, pláne, hogy az már meg is érkezett hozzánk. Másodszor: sportolóink Stellenboschban buborékban vannak, nem érintkeznek a külvilággal, semmiféle veszély nem fenyegeti őket

– mondta lapunknak Sós Csaba, aki itthon van, és már megkapta az első Covid-oltást, most vár a másodikra. 

Az úszóválogatott több helyszínen edzőtáborozik, és készül a március 23–27. között esedékes országos bajnokságra.

Milák Kristóf, a 200 méter pillangó világcsúcstartója és világbajnoka mesterével, Selmeci Attilával Kaposváron készül, ők úgy gondolták, biztonságosabb és összehasonlíthatatlanul olcsóbb hazai környezetben tréningezni az országos bajnokságra és a tokiói olimpiára.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka Tenerifén gyakorol, egy másik csoport pedig a török riviérán, Belekben. 

Dél-Afrikában a Kőbánya SC úszói – köztük Késely Ajna – edzenek Turi György vezetésével, itt tréningezik a 200 méter pillangó világbajnoka, Kapás Boglárka edzőjével, Virth Balázzsal, továbbá az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás és trénere, Tari Imre.