Negyven felett is diadalra vezetné a Barcát a katalán hazafi

GettyImages-1141125704
2021.02.27. 06:00
Pau Gasol egyike azon kevés sportembernek, akinek a jelentősége, híre túlnő sportága határain. Hazájában – úgy Katalóniában, mint Spanyolországban, sőt, egy kicsit az Egyesült Államokban is – legendaként tisztelik, és most valami olyasmire készül, ami eddig nagyon keveseknek sikerült: kétéves kihagyás után, túl a negyvenen a nagy visszatérésre imádott nevelő egyesületében, az FC Barcelonában.

Hazatérek! Elkezdődik pályafutásom egy új korszaka, ismét a Barcánál! Tele vagyok illúzióval, várakozással, hogy a újból annak a klubnak leszek a játékosa, ahol annak idején kosárlabdázó vált belőlem. Hálás vagyok ezért a lehetőségért, és szeretném a képességeimet és a tapasztalatomat az egyesület szolgálatába állítani. És közben arra is törekszem, hogy visszanyerjem régi formámat, felvegyem a játék ritmusát. Továbbra is ég bennem a győzni akarás, tudásom legjavát akarom nyújtani a klub és a szurkolók örömére, most, az idénynek ebben a kulcsfontosságú időszakában. Força Barça! Hajrá, Barça!

A fenti üzenetet rakta ki Pau Gasol, minden idők legnagyobb spanyol kosarasa, a Facebook-oldalára, amikor bejelentette, hogy hazatér Barcelonába, és a katalán klubnál folytatja illusztris pályafutását. Gasol nemcsak a spanyol – közelebbről a katalán – kosárlabdasport legnagyobb alakja, hanem őt tartják az NBA-ben is a legszebb sikereket elért európai játékosnak. Nem is alaptalanul: a 216 centis centert az Atlanta Hawks választotta ki a 2001-es drafton a 3-as sorszámmal, abban a pillanatban ő volt a legmagasabban draftolt európai kosaras. A Los Angeles Lakersszel 2009-ben és 2010-ben NBA-bajnokságot nyert, 2002-ben a Mempis Grizzlies csapatával ő volt az Év újonca, hatszor szerepelt az All-Star-gálán (2006, 2009, 2010, 2011, 2015, 2016). Amatőr pályafutása legalább ennyire sikeres: a spanyol válogatottal világbajnok (2006, Szaitama), olimpián kétszeres ezüst- (2008, Peking, 2012, London) és egyszeres bronzérmes (2016, Rio de Janeiro), háromszoros Európa-bajnok (2009, 2011, 2015), kétszer ezüst- (2003, 2007), kétszer bronzérmes (2001, 2017). A 2006-os vb, továbbá a 2009-es és a 2015-os Eb MVP-je. 

Pau Gasol eddigi utolsó hivatalos mérkőzését 2019. március 10-én játszotta a Milwaukee Bucks színeiben, 14 perc 38 másodpercet töltött a pályán, egy kosarat szerzett (egy triplát), három lepattanóval, három ponttal és egy gólpasszal fejezte be a hét ponttal elveszített meccset. Összesen három mérkőzést tudott játszani eddigi utolsó NBA-klubjában, mert a bal lábában diagnosztizált fáradásos törés rövidre zárta a 2018-2019-es szezonját. 

Ennek már majdnem két éve. Gasol jelenleg is az Egyesült Államokban, Kaliforniában tartózkodik és végzi a rehabilitációt, de hamarosan megérkezik Barcelonába, hogy felvegye a munkát. 

Hol van már 1997. december 12., amikor először pályára lépett a barcelona színeiben a Real Madrid ellen, a Trofeo José Antonio Mataix tornán, 17 évesen! Már akkor látszott, mekkora tehetség a vékony, colos srác. Kattintson a „Megtekintés Facebookon” feliratra!

A Barca felnőtt csapatában 1999-ben mutatkozott be, majd a következő szezonban már Nagy László, a korszakos kézilabdás zseni személyében magyar klubtársa is volt Gasolnak a 2000-2001-es évadban.

Jóban voltunk Pauval, szinte egyszerre kerültünk a csapathoz, majdnem egyidősek is voltunk, alig egy év van közöttünk. Szabadidőnkben sokat voltunk együtt, még bandáztunk is, egyike volt azon nagyon keveseknek a Barcánál, akik magasabbak voltak nálam. (Nagy László 209, Pau Gasol 216 centis.) Már akkor láttam, hogy mekkora világklasszis, senkit sem lepett meg, hogy 2001-ben elkerült az NBA-be, mondta az Indexnek Nagy László. 

Gasolt a 2001-es drafton a hármas sorszámmal stoppolta le az Atlanta Hawks, de azonnal elcserélték a Memphis Grizzlies csapatával. 2008-ig játszott Tennessee-ben, első hét NBA-szezonjában 17 pont és 9 lepattanó volt az átlaga. 

Gasol nem sokkal később került ki az Egyesült Államokba, mint Dávid Kornél, az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras, akinek akkoriban ugyanaz volt az ügynöke, mint a katalán centernek: az amerikai Herb Rudoy. 

Gasol fantasztikus kosaras volt, páratlan karrier áll mögötte, az más kérdés, hogy vajon sikeres lesz-e a visszatérése – vélekedett Dávid Kornél, aki manapság a Milwaukee Bucks scoutja, azaz játékostoborzója. – Roppant szimpatikus ember, nemcsak játékosként, hanem a pályán kívül is. Művelt, nyelveket beszél, és amellett óriási katalán hazafi, a katalán függetlenségi törekvések élharcosa, biztos, hogy hasznára lesz a Barcelonának. Ha nem a pályán, akkor a pálya mellett, mert nagyon ért a fiatalok lelkesítéséhez, igazi apafigura tud lenni. Biztos, hogy néhány meccsen pályára fog lépni, és már előre irigylem Hanga Ádámot, hogy egy ilyen legendának lehet a klubtársa. Azt nehéz megjósolni, a sérült lába és az egészsége hogyan bírja az újrakezdés nehézségeit túl a negyvenen, két év kihagyás után.

Memphisben kultúrsokk érte az angolul egy szót sem beszélő katalán fiatalembert.

A fiatal játékosokkal még úgy, ahogy elvoltam, de a nálam tíz évvel idősebb veteránok nem fogadtak be maguk közé, ők az újoncokat, a rookie-kat nem kezelték egyenrangú félként. Mindez, párosulva a nyelvtanulás nehézségeivel, eleinte nagyon megkeserítette az életemet. Az utolsó másfél évem meg azért lett nagyon kínos Memphisben, mert az edzőváltás után sokat ültem a kispadon, és elveszett a motivációm.

A legjobbkor, 2008 februárjában került a Los Angeles Lakershez, amikor Shaquille O'Neal a Phoenix Sunshoz igazolt, és Kobe Bryant lényegében egyedül maradt.

Remek volt a kapcsolatom Phil Jacksonnal, minden idők legnagyszerűbb edzőjével és Kobe-val. Azonnal befogadtak a STAPLES Centerben, emlékezett Gasol.

Be is kerültek a 2008-as döntőbe, de ott 4-2-re alulmaradtak a Boston Celticsszel szemben. Ám 2009-ben sikerült a győzelem az Orlando Magic elleni döntőben, majd 2010-ben megvédték címüket Gasolék.

A Gasol család és Bryanték között bensőséges kapcsolat alakult ki, rendszeresen összejártak, és Kobe kislányának, a tavaly január 26-án helikopter-balesetben apjával együtt elhunyt Giannának ő lett a keresztapja. Sőt, amikor Gasoléknak tavaly szeptember 10-én kislányuk született, a baba az elisabet Gianna nevet kapta, és Vanessa, Kobe bözvegye lett a keresztanyja!

A katalán óriást 2014-ben elcserélték a Chicago Bullshoz, itt érte el 2015. január 11-én karriercsúcsát, már 35 évesen, a Milwaukee Bucks ellen 95-87-re megnyert meccsen. A termése 46 pont és 18 lepattanó volt, a mezőnyből 17/30, a büntetővonalról 12/13.

Két chicagói idény után három San Antonió-i év következett, majd a búcsú az NBA-től, immár Milwaukee-ban. Még leszerződött a Portland TrailBlazershez, de ott már nem játszott, csak segédedző volt Terry Stotts mellett.

Gasol karrierje a spanyol válogatottban, ha lehet, még fényesebb, mint az NBA volt. Hét Európa-bajnokságon vezette a spanyol válogatottat, ebből hármat megnyertek, és 2006-ban, Szaitamában ő vezérelte Pepu Hernández szövetségi kapitány diadalmas Armadáját. Ezen a vb-n ő lett a torna legértékesebb játékosa, az MVP, dacára annak, hogy a görögök elleni döntőben már sérülése miatt nem is tudott pályára lépni. 

Gasol tizennégy felnőtt FIBA-eseményen erősítette hazája válogatottját: négy olimpián, három vb-n, továbbá hét Európa-bajnokságon. Ezeken az eseményeken az összesített pontátlaga 20,7, továbbá 8 lepattanó. Statisztikailag a 2003-as és a 2015-ös Eb-je volt a legkiemelkedőbb, előbbin 25,8, utóbbin 25,6 pont volt az átlaga. 

A 2015-ös Eb elődöntőjében, Franciaország ellen emberfeletti teljesítményt nyújtott: 40 pont, 11 lepattanó, 3 blokk volt a mérlege a hosszabbításban 80-75-re megnyert meccsen; csapata pontjainak a felét szerezte! Ne feledjük: a FIBA-játékban csak 40 perc a játékidő, míg az NBA-ben 48.

 Ezek után a Litvánia elleni finálé már sétagalopp volt (80-63), az itt elért 25 pont és 12 lepattanó szinte szóra sem érdemes...

Ilyen dicsőséges karrier utolsó fejezetének megírására készül a negyvenegyedik életéve felé araszoló legenda, a mi Hanga Ádámunk barcelonai klubtársa.

(Borítókép: Pau Gasol. Fotó: Quinn Harris / Getty Images)