Egyelőre szabadlábon a Barca volt elnöke

2021.03.03. 06:15 Módosítva: 2021.03.03. 06:15

A kedd délelőtti kihallgatás után szabadlábon távozhatott a bíróságról Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona volt elnöke, aki hétfői előállítását követően az éjszakát a rendőrségen töltötte – írja az MTI. Hétfőn a spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói a klub székházában vizsgálódtak, majd a rendőrségre kísérték a katalán klub több vezetőjét is.

Josep Maria Bartomeu mellett előállították a korábbi elnök jobbkezét, az elnökség volt igazgatóját, Jaume Masferrert, továbbá Roman Gómez Pontit, a klub jogi osztályának vezetőjét, illetve Óscar Graut, a jelenlegi főigazgatót is.

A rendőrségen egyikük sem tett tanúvallomást, utóbbi két személy végül még aznap távozhatott is.

Velük ellentétben Bartomeu és Masferrer a rendőrségen töltötte az éjszakát. Onnan a délelőtt folyamán a bíróságra szállították őket, ahol szinten éltek a jogaikkal, és nem tettek vallomást. A bíró ezután elrendelte szabadlábra helyezésüket.

Jogi források a sajtónak megerősítették, hogy a bíró egyben megszüntette a BarcaGate néven emlegetett ügyben a rendőrség által folytatott vizsgálati anyag titkosítását, így ahhoz mostantól már az érintettek is hozzáférhetnek, és megismerhetik annak részleteit. Amint erre sor kerül, a két vizsgált személy egy későbbi időpontban vallomást tesz a bíróságon.

Egy évvel ezelőtt került a spanyol sajtóban napvilágra, hogy egy külsős PR-cég a klub megbízásából a közösségi médiában

több mint száz álprofil segítségével ellenkampányt folytat a Bartomeut kritizáló egykori és jelenlegi játékosokkal szemben.

Beszámolók szerint hat tételben csaknem egymillió eurónyi (363,8 millió forintot) összeget fizettek ki a cégnek ezért a munkáért.

Bartomeut és Masferrert azóta hűtlen kezeléssel, korrupcióval és pénzmosással vádolták meg, és lemondott az ügyben megkerült igazgatóság több tagja. Bartomeu pedig október végén távozott klubelnöki posztjáról.

Az FC Barcelonánál vasárnap választják meg az új klubelnököt.

A három jelölt a klubot 2003 és 2010 között már irányító, legesélyesebbnek tartott Joan Laporta, valamint Víctor Font és Toni Freixa.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön