Nem sokon múlt, hogy Gulácsi abbahagyja a futballt!

GettyImages-1178603558
2021.03.08. 10:17
Gulácsi Péter manapság Európa egyik kiemelkedő tudású futballkapusa, a Bundesliga legjobbjai között tartják számon a saját posztján. Akár azt is gondolhatnánk a 30 éves, 36-szoros magyar válogatott világklasszisról, hogy nyílegyenes volt a pályafutása, pedig hat éve nem sok hiányzott ahhoz, hogy abbahagyja a futballt, és 24 évesen visszavonuljon.

A szászországi helyi napilap, a Leipziger Volkszeitung nap mint nap bő terjedelemben foglalkozik az RB Leipzig labdarúgócsapatával. A minap felidézték azt a 2015. augusztus 16-án játszott meccset, amelyet a Regionalliga Nordost divízióban – ha Magyarországon lennénk, azt mondanánk, a „mennyei megyeiben” – vívott a Luckenwaldéval, a helyi Werner Seelenbinder Stadionban. (Seelenbinder az egykori NDK nemzeti hőse volt, jeles birkózó, akit a nácik 1944-ben kivégeztek.) 

Mármost, Gulácsi akkor érkezett a testvércsapattól, a Red Bull Salzburgtól, és ez volt a bemutatkozó mérkőzése Németországban.

Előzőleg bejárta fél Európát, a BVSC-ben kezdte pályafutását, majd az MTK következett, onnan vette meg a Liverpool 2007-ben Németh Krisztiánnal és Simon Andrással együtt. Pályára lépett a Hereford United, a Tranmere Rovers és a Hull City együttesében, majd következett a Red Bull Salzburg, végül 2015. július elsején leszerződtette az RB Leipzig.

Gulácsi még a mai napig élesen emlékszik a frissen a Regionalliga Nordostba feljutott Luckenwalde elleni összecsapásra, amely a bemutatkozása volt az RB Leipzig – második – csapatában. (Hiába, a fokozatosság elve…) 

Nagy hőség volt, 600 néző előtt játszottunk, finoman fogalmazva is paprikás volt a hangulat

– idézte fel Gulácsi a hat évvel ezelőtti meccset a Kickernek, amit aztán a Leipziger Volkszeitung is átvett.

Hét sárga és két piros lapot osztott ki a bíró, az egyik kiállított játékos én voltam az 51. percben. Ma csak nevetni tudok az eseten, de a luckenwaldei öltözőben töltött több mint fél óra a pályafutásom leghosszabb és legkínosabb 35 perce volt. Úgy éreztem, hogy cserben hagytam a csapatomat, és nagyon komolyan azon törtem a fejem, hogy befejezem a futballt.

Szerencsére nem tette. A mérkőzést 3–1-re megnyerték a lipcseiek, így nem lett különösebb következménye a kiállításnak. Gulácsi karrierje meredeken kezdett felfelé ívelni. 

A másik piros lapos egyébként Jörg Heinrich, a Luckenwalde edzője volt, őt is a szünet után zavarták a lelátóra reklamálásáért. A Borussia Dortmund egykori játékosa már el is felejtette azt az epizódot, benne nem hagyott olyan maradandó nyomot, mint a magyar nemzeti válogatott kapusában. 

(Borítókép: Gulácsi Péter bemelegít 2019. október 2-án Lipcsében. Fotó: Christian Kaspar-Bartke / Bongarts / Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla