Újabb négy évre Thomas Bach a NOB elnöke

GettyImages-1198507770
2021.03.10. 17:04
Két magyar NOB-tag szavazhatott a testület 137. (virtuális) ülésén, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, a német sportvezető 93 igen és egyetlen nem szavazattal maradt az elnök.

Thomas Bachot további négy évre a nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének választották szerdán a 137. NOB-ülésen, amelyet a világjárványra való tekintettel virtuálisan, Zoomon keresztül tartottak meg. A szavazás eredményéről Gyurta Dániel, az egyik magyar NOB-tag, a londoni olimpia 200 méteres mellúszásának bajnoka tájékoztatta lapunkat.

Bachot, az 1976-os montreali olimpia párbajtőr-csapatbajnokát a 2013-as Buenos Aires-i NOB-ülésen választották meg elnöknek nyolc évre, ez a mandátuma idén a tokiói olimpia utolsó napján jár le, amikor megkezdődik újabb, immár utolsó négyéves megbízatása. Ez a 2025-ben jár le. 

Bach még a szavazás előtt biztosította a nagyvilágot arról, hogy az olimpiát megtartják a nyáron Tokióban.

A kérdés az, hogyan, nem az, hogy lesz-e – jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 137., online kongresszusán nyitóbeszédében az elnök. – Nincs kétség, hogy a megnyitó ünnepség július 23-án lesz.


A német sportdiplomata kiemelte, hogy a világjárvány ellenére szeptember óta 270 világkupaversenyre vagy világbajnokságra került sor, melyeken 30 ezer sportolón több mint 200 ezer koronavírustesztet végeztek el.


Egyetlen eseményen sem szabadult el a vírus. Ez nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy egy nemzetközi esemény megszervezhető mindenki egészségének megóvása mellett – fogalmazott Bach, aki egyedüli jelölt a szervezet délutáni elnökválasztásán.

A NOB elnöke szerint a tokiói olimpia ráadásul előnyben van az eddigi eseményekkel szemben, mivel mostanra az oltások elérhetővé váltak.

Az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

(Borítókép: Thomas Bach 2020. januárban. Fotó: Matthias Hangst / Getty Images)