Haaland unokatesója lepipálja gólgyáros rokonát

K EPA20200930374
2021.03.10. 14:40
A génekben lehet a titok: a Haaland család futószalagon termeli a jobbnál jobb labdarúgókat. Már a papa, a még mindig csak 48 éves Alf-Inge is 34-szeres norvég válogatott volt, fia, Erling Braut napjaink legkeresettebb gólvágója, kedden este is kettőt lőtt a Sevillának, és továbbjuttatta a Dortmundot a Bajnokok Ligájában. De most itt van a 17 éves Albert Braut Tjaaland, Haaland unokatestvére, aki a Molde ifiben 37 meccsen 64 gólt szerzett, és időarányosan jóval a neves kuzin előtt jár.

Erling Braut Haaland édesanyjának leánykori neve Gry Marita Braut, az ő húgának a fia Albert Braut Tjaaland, alábbi történetünk hőse, aki a Dortmund jelenleg már 150 millió euróra taksált csatárának az unokatestvére. 

Albert brynei, a 12 ezres dél-nyugat norvégiai városban született, és a helyi csapatban kezdett futballozni, akárcsak a nagybáty, Alf-Inge Haaland, Erling Braut édesapja, no és persze a neves unokabáty is, utóbbi 2013 és 2017 között. A szép szál legénnyé cseperedett, a kuzinjára igencsak hasonlító fiatalember most, 17 évesen már 187 centi, igaz, pár centivel alacsonyabb Erling Brautnál. További különbség, hogy jobblábas, ellentétben a ballábas rokonnal.

Tjaaland a góllal ugyanúgy szoros barátságot ápol. Már a Bryne-ifiben, 16 éves korában kitűnt gólérzékenységével, 31 mérkőzésen negyvenszer talált a hálóba, nem csoda, hogy tavaly nyáron átigazolt a Moldéba, ahonnan a brynei évek után Erling Braut Haaland is elindult világhódító útjára. 

Tjaaland tavaly már bemutatkozott néhány perc erejéig a harmadosztályú Bryne FK felnőtt csapatában, de utána – ahogy említettük – azonnal elszipkázta a Molde. (Amely egyébként kiütötte a Hoffenheimet az Európa-liga legjobb harminckét csapata között, és csütörtökön vív nyolcaddöntőt a Granadával.)

Mielőtt átigazoltam a Molde csapatába, beszéltem Erling Brauttal, aki 2017 és 2019 között itt futballozott, ő is javasolta, hogy válasszam a Moldét – nyilatkozta tavaly Tjaaland. – De nem az ő nyomására váltottam klubot, felmértem, hogy Moldéban nagyon jók a körülmények, jó lesz ez a karrieremnek.

Nos, Tjaaland a Molde ifiben remek statisztikát produkál: 37 meccsen 64 gólnál tart, ez 1,72-es gólátlag.

Ez még Haaland tempójánál is erősebb, hiszen az unokatesó a Dortmundban eddig 47 mérkőzésen 47 gólt szerzett, azaz éppen egy gól a meccsenkénti átlaga. (Viszont a BL-ben egészen káprázatos, hat mérkőzésen 10 gól, ebből kettőt kedden lőtt a Sevillának.)

Tjaalandról még nincs sok videó, ezt a felvételt még tavaly nyáron készítették, ezen hatalmas gólt lő a Bryne ifiben:

A család egyébként tényleg termeli a futballtehetségeket, van még egy unokatestvérük, a 20 éves Jonatan Braut Brunes, aki a Lilleström csapatának középpályása. 

(Borítókép: Lucas Hernandez, a Bayern München (b) és Erling Braut Haaland, a Borussia Dortmund játékosa a labdarúgó Német Szuperkupáért játszott mérkőzésen Münchenben 2020. szeptember 30-án. Fotó: MTI / EPA / Pool / Andreas Gebert)