Meghalt Murray Walker, a Forma–1 legendás kommentátora

2021.03.14. 12:00

Hosszas betegség után 97 éves korában meghalt Murray Walker, akit túlzás nélkül nevezhetünk a brit Dávid Sándornak, hiszen hangja éppúgy összefort a Formula–1-közvetítésekkel, mint magyar kollégájáé. Halálhírét a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) közölte szombaton.

Kevés embernek adatik meg annyi minden az életben, mint Murray Walkernek. Az 1923-ban született riporter motorversenyző édesapjától örökölte a motorsportok szeretetét. Walker 1945-ben még harckocsizóként harcolt a II. világháborúban, majd 1949-től félállásban közvetítette a Formula–1-es és egyéb motorversenyeket. Főállásban saját reklámügynökségénél dolgozott, több híres, nemzetközi sikert elérő reklámszlogen fűződik a nevéhez, illetve cégéhez.

Murray Walker (1923–2021)
Murray Walker (1923–2021)
Fotó: Darren Heath Photographer / Getty Images Hungary

A túláradó lelkességéről ismert, gyors gondolkodású, de sokszor meggondolatlanul fogalmazó kommentátor gyorsan elhíresült a róla elnevezett murrayizmusokról, nyelvbotlásokról, ennek ellenére 1978-tól főállású F1-kommentátorrá vált. Legendás barátságot ápolt a korábbi világbajnok James Hunttal.

2001-es visszavonulásáig számtalan híres aranyköpéssel gazdagította a sportéletet. Egyszer például a Nürnburgring melletti Eiffel-erdőre, egyben a pályára mutatott, és kétértelműen így fogalmazott: 

Én már vezettem itt. Igaz, harckocsit!