Majoros Bence egy győzelemre az olimpiai kvótától

D  YT20180304021
2021.03.15. 19:44
Majoros Bence bejutott a kieséses táblája döntőjébe az asztaliteniszezők egyéni olimpiai világselejtezőjén, Dohában, így már csak egy győzelemre van a tokiói kvótától. Szudi Ádám kikapott a négy között, de a torna második szakaszában ő is harcba szállhat a fennmaradó egy indulási jogért.

A férfi mezőny 73 indulóját három kieséses táblára sorsolták, a viadal első szakaszában ezek győztesei, azaz összesen hárman szereznek kvótát az idén nyárra halasztott játékokra.

Majorosnak – aki 15. a kiemelési rangsorban – a papírforma szerint a fehéroroszok veterán sztárjával, Vlagyimir Szamszonovval kellett volna összecsapnia a hétfői negyeddöntőben, de mivel a 44 éves játékos sérülés miatt visszalépett, a török Abdullah Yigenler (48.) várt rá. A magyar éljátékos magabiztosan használta ki szerencséjét, öt szettben búcsúztatta a riválist, s később a román Ovidiu Ionescu (15.) ellen is bizonyította, hogy nem véletlenül van ott a négy között. Az Európa-bajnoki ezüstérmes, férfi párosban két éve, Budapesten világbajnoki második Ionescu az első szett elvesztése után átvette az irányítást, 3–1-re ellépett, de a 23 éves Majoros még innen is megtalálta a visszautat, s három szoros szettben megfordította a mérkőzést.

A 2-es tábla fináléját – amelynek tétje az olimpiai indulás joga – kedden délelőtt rendezik, Majoros Florent Lambiet-vel (32.) csap majd össze. A magyar a 61., a belga pedig 104. a nemzetközi szövetség (ITTF) aktuális világranglistáján.

A 25 esztendős Szudi (35.) már a harmadik meccsét játszotta hétfőn, a 3-as tábla negyeddöntőjében a gyengébbik fehérorosz játékossal, Alekszandr Hanyinnal (41.) csapott össze, s 4–2-re nyert. A döntőbe jutásért aztán a szlovákok honosított kínai asztaliteniszezője, a dohai rangsorban hatodik Yang Wang várt rá, s hiába volt négy játszma után 2–2 az állás, ő már nagy falatnak bizonyult. A hatszettes vereség után a magyar bajnok Szudi azzal vigasztalódhat, hogy asztalhoz állhat a viadal második szakaszában is, amelyben még egy kvóta talál gazdára. Ebben csak azok játszhatnak, ugyancsak kieséses rendszerben, akik az első szakaszban legalább az elődöntőig eljutottak a táblájukon.

Magyar részről nők nem szerepelnek Dohában, mert a csapat tavaly januárban indulási jogot szerzett Tokióra, és a háromfős válogatott két tagja egyesben is rajthoz állhat majd a japán fővárosban.

A katari verseny szerdáig tart. Majoros Bence kedden magyar idő szerint 8.50 órakor kezdi a kvótáról döntő összecsapást - az ITTF honlapja alapján.

Eredmények:

2-es tábla:

negyeddöntő:

Majoros-Yigenler (török) 4–1 (11, 9, 9, -9, 8)

elődöntő:

Majoros-Ionescu (román) 43 (8, -5, -7, -4, 9, 9, 7)

3-as tábla:

negyeddöntő:

Szudi-Hanyin (fehérorosz) 42 (-5, 13, 4, 2, -9, 11)

elődöntő:

Wang (szlovák)-Szudi 42 (7, 7, -7, -8, 8, 7)

(Borítókép: Illyés Tibor/MTI)

(MTI)