Lindsey Vonn sebésze operálta a magyar síző törött lábát

IMG 2963
2021.03.30. 17:27
Szemkápráztatóan napos időben, mégis minőségi havon rendezték kedden a liechtensteini Malbunban a négy éve elhunyt szövetségi kapitány, Kovács Barnabás nevét viselő Hungarian Open, a magyar nyílt alpesisí-bajnokság első számát, az óriás-műlesiklást. Előbb a felnőtteknek, majd az ifjúságiaknak, de utóbbi viadal duplán nyílt volt, mert nemcsak a külföldiek, hanem az idősebbek is rajthoz állhattak. A férfiaknál Ury Bálint tarolt, a hölgyeknél Majtényi Hanna és Junia Brigitta osztozott a két elsőségen. Már ha csak honfitársainkat nézzük, mert amúgy az open versenyen a külföldiek domináltak. Nagy kár, hogy Pál Krisztián súlyos lábtörése rányomta a bélyegét a verseny hangulatára.

Keddre is megmaradt a kora nyári idő a liechtensteini Malbunban, az alpesi sízők Hungarian Open elnevezésű versenyén, a magyar nemzetközi bajnokságon, amelyen 18 ország sízői álltak rajthoz, köztük a sportágban hagyományosan domináló svájciak, osztrákok, liechtensteiniek, de olyan távoli országok sportolói is megmutatták tudásukat, mint Új-Zéland vagy Ausztrália.

A szállodánk mögötti lejtőn kialakított pályát nem a magyar, hanem a helyi szakemberek tűzték ki, és ennek később még lesz jelentősége. Nappal hiába emelkedik 18-20 fokig a hőmérő higanyszála, éjjel keményen fagy, és betonkeménységűre tömörül a hó, amit már nem is lehet hónak nevezni, sokkal inkább jégnek.

Kedden óriás-műlesiklásban versenyeztek a sízők, a hölgyek kezdték a versenyt, és mindjárt az első induló, az idei kétszeres (GS és szlalom) magyar bajnok, a 18 éves Tóth Zita el is szállt. De gyorsan kiderült, nem egyedi esetről volt szót, a 24 indulóból heten tudtak mindkét futamban célba érni, köztük három magyar lány, a vége felé rajtoló, így már jóval óvatosabb, biztonsági futást bemutató Majtényi Hanna, Junia Brigitta és a székelyudvarhelyi Kiss Anna Jázmin. Közöttük ez is lett a magyar nemzetközi bajnoki sorrend.

Kockáztattam, mert ahhoz, hogy javítsak a FIS-pontjaimon, gyors pályát kellett volna mennem, full gázon kell síelnem, és a sportban benne van az is, hogy az ember kiesik. Velem most ez történt. Amúgy elégedett vagyok magammal, már úgy értem, hogy addig, amíg ki nem estem. Hogyha ezt lehet mondani. Ha attól a kis apróságtól el lehet tekinteni. Később a fiúknak azért ment jobban, mert az ő izomzatuk erősebb, és jobban ki tudták állni azokat a szituációkat, amit nekünk nem sikerült. Az első futamban a laposnál volt egy keresztkád, tehát mélyedés, ami eldobott, amire nem számítottam, hiszen egyes rajtszámmal indultam, biztosan a tegnapi edzés után maradt ott. A másodikban volt egy kis letörés, ahol elfordultam, mondhatni csináltam egy 360 fokos fordulatot. Ez utóbbi az én technikai hibám volt, az elsőről nem tehettem. Szerdán a műlesiklásban is kockáztatni fogok. Ott kissé lassabb a tempó, de gyorsabban jönnek a kapuk – nyilatkozta a 18 éves síző, Tóth Zita.

A férfiaknál a várakozásnak megfelelően a magyar bajnok, a banszkói ifjúsági világbajnokságon is helytálló Ury Bálint volt a leggyorsabb a magyarok között, de nem volt elégedett a teljesítményével, mert elmondása szerint többször is hibázott. Az utolsó előtti futó, a csíkszeredai Pál Krisztián a nyolcadik kapunál hatalmasat bukott, és amikor a bemondó arról kezdett beszélni, hogy várják a mentőhelikoptert, már tudtuk, hogy nagy a baj. Amikor a hómobil lehozta Krisztiánt a rajthoz, és hordágyon betették az elsősegélynyújtó házikóba, megtudtuk, hogy eltörött a 17 éves srác jobb sípcsontja. Hamarosan megérkezett a mentőhelikopter, és az időközben infúzióra kötött fiatalembert elszállították a svájci Churba, az ottani speciális kórházba.

A második futamban is Ury volt a jobbik magyar, Beszterczey Kristóf kivételével a többiek kiestek, így csak két honfitársunk tudott felállni a dobogóra.

Az ifjúságiak versenyében már óvatosabbak voltak a versenyzők, itt Ury Bálint, Kékesi Márton, Nagy Bence sorrend alakult ki a „hazaiak” között.

Ury Bálint nyilatkozata:

Magamhoz képest elégedett vagyok, főleg, hogy nem ilyen körülményekhez szoktam. Sajnos, a FIS-pontok terén nem lehetek elégedett, mert magas pontszám jött ki. (Itt az a jó, ha alacsonyak a pontok, azaz kicsi az elmaradás a későbbi győztestől – a szerk.)

Kékesi Márton:

Meg vagyok elégedve, hiszen ez volt a szezonban a hatodik óriás-műlesikló versenyem két év kihagyás után. Több volt a szlalomedzésem, úgy érzem, még kell fejlődnöm, de a második verseny második futamával abszolút meg vagyok elégedve, szerintem szépen fogom tudni javítani a pontszámomat.

Nagy Bence:

Nekem nehezen indult a szezon, novemberben, decemberben összeszedtem két térdsérülést, és most már a szezon vége felé a térdem nem tolerálja olyan jól a gyűrődést, most is eléggé be van dagadva, vizesedve. Az első versenyen sajnos kiestem, a második viadal első futamában nagyon óvatos voltam, most a zárófutamban meg tudtam mutatni azt, ami bennem van – nagyon kevés edzéssel.

A lányoknál a sokat kockáztató Tóth Zita megint elszállt, ezúttal Junia Brigitta, Majtényi Hanna sorrend alakult ki a két 19 éves hölgy között.

Elégedett vagyok, bár a végére már alaposan elfáradtam, négyszer lejönni egy ilyen nehéz pályán nem egyszerű – mondta Majtényi Hanna. Junia Brigitta is örült az arany- és az ezüstéremnek, ami egy ilyen borzasztóan embert próbáló pályán nem akármilyen siker.

Sikerült még beszélgetnünk Dietmar Thönivel, a neves osztrák edzővel, aki Tóth Zitával és Ury Bálinttal is foglalkozik Szepesi Bertolddal együtt.

Bár csak ebben az idényben kezdtem el dolgozni ezzel a két tehetséges fiatallal, meggyőződésem, hogy még sokra vihetik. A technikájukon kell még elsősorban csiszolnunk, Bálint és Zita hibái is abból adódnak, hogy nem megfelelő szögben dőlnek, de még van idejük tanulni, és tanulnak is, mondta a mester.

Aztán mire túl lettünk az eredményhirdetésen – a győztesek az egyik szponzor jóvoltából még egy-egy rúd Pick téliszalámit is kaptak a serleg mellé –, Fürstner József, a szövetség elnöke jó hírrel szolgált: Pál Krisztiánt sikeresen megoperálták Churban.

Méghozzá az a specialista, aki az olimpiai bajnok Lindsey Vonn egyik sérülését is rendbe hozta a sok közül. Krisztiánnak a jobb lábán a síp- és a szárkapocscsontja is eltört, de szerencse a bajban, hogy a világ talán legjobb sportsebésze kezébe került. Biztos vagyok benne, hogy a következő szezonra már felépül, és viszontláthatjuk közöttünk. A biztosítása egyébként fedezi a műtét költségeit.

Óriás-műlesiklás, felnőttek, nők:

  1. Charlotte Lingg (liechtensteini) 2:00,30 perc, 29,11 FIS-pont
  2. Sandra Absmann (osztrák) 2:03,11 p, 52,69
  3. Lara Fletzberger (osztrák) 2:03,94 p, 59,66 ...5. Majtényi Hanna 2:10,54 p, 115,91 ...6. Junia Brigitta 2:11,86 p, 126,15 ...7. Kiss Anna Jázmin 2:14,06 p, 144,62 (Csak heten értek célba, a többiek – köztük Tóth Zita – kiestek.)

Felnőttek, férfiak

  1. Tommaso Sala (olasz) 1:56,13 perc, 23,78 FIS-pont
  2. Alec Scott (ír) 1:56,26 p, 24,91
  3. Livio Simonet (svájci) 1:57,18, 32,91 ...9. Ury Bálint 2:00,47, 61,53 ...17. Beszterczey Kristóf 2:08,23, 129,02

(15-en, köztük Hozmann Rudolf, Kékesi Márton, Valeri Dávid, Pál Krisztián és Nagy Bence vagy az első, vagy a második futamban buktak, vagy kaput hagytak ki.)

A junior lányoknál csak a magyarokat figyelembe véve, Juna Brigitta, Majtényi Hanna sorrend alakult ki, míg a fiúknál Ury Bálint, Kékesi Márton, Nagy Bence volt a három legjobb sorrendje. (A felnőttkorúak is rajthoz állhattak.)

Szerdán műlesiklóversenyek következnek a Hungarian Open alpesisí-bajnokságon itt, Malbunban.