Patthelyzet: nem kötelező az oltás, de mégis az, ha meccsre menne

D  YT20191115056
2021.04.15. 14:30
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, sehol nem tették kötelezővé az oltást. Azt viszont egy héttel ezelőtt világosan leszögezte, aki sportrendezvényre szeretne menni, annak rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal. De mi a helyzet azokkal, akik akaratuk ellenére sem juthatnak hozzá a plasztikkártyához?

A Kormányinfón Gulyás Gergelyt többek között arról is kérdezték, hogy kell-e a jövőben védettségi igazolvánnyal rendelkezniük az éttermi dolgozóknak.

Ami a dolgozókat illeti, azt tudom mondani, hogy sehol nem tettük kötelezővé az oltást, tehát ha az egészségügyben nem tettük kötelezővé az egészségügyi dolgozóknak – hozzáteszem, a magyar jogrendszerben jogszabály módosítása nélkül ott lehetett volna egyedül kötelezően előírni, de még ott sem írtuk elő –, akkor nyilvánvaló, hogy a vendéglátóiparban dolgozók számára sem lehet ezt előírni.

Egy héttel ezelőtt Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a sportrendezvényeken való részvétel látogatásához kötelező lesz a védettségi igazolvány.

Sportrendezvényeken, majd amikor részt lehet venni, akkor csak védettségi igazolvánnyal lehet. Ez, bár nagyon messze van még, de igaz a júniusi Európa-bajnokság mérkőzéseire is

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter április 8-án.

A munka és a szórakozás azonban két külön halmaz, így önmagában abban nincs semmi kivetnivaló, ha valaki például jegyet vásárol egy labdarúgó-mérkőzésre, és a szervező bizonyos feltételekhez köti a belépést.

A kormányrendelet szerint a védettségi igazolványra jogosult:

  1. aki megkapta a védőoltást;
  2. aki igazoltan átesett a fertőzésen, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) legalább egy pozitív, koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálata vagy antigéngyorstesztje van nyilvántartva;
  3. aki vélhetően átesett a fertőzésen, és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy átesett a fertőzésen.

Időközben eldőlt, hogy egyedül a budapesti Puskás Arénában lehet telt ház az Európa-bajnokságon.

Az Európai Labdarúgó-szövetség honlapján az szerepel, hogy az Eb ideje alatt az érvényes belépőjeggyel Budapestre érkező külföldi nézők mentesülnek a karantén alól. A Magyar Labdarúgó-szövetség arról adott tájékoztatást a weboldalán, hogy a Budapestre elutazó külföldi állampolgárok az országba történő belépést megelőző öt napban két negatív Covid-teszttel vagy hat hónapnál nem régebbi megbetegedést igazoló dokumentummal léphetnek be az országba. Arról egyelőre nem érhető el információ, hogy szükséges-e érvényes védettségi igazolvány a külföldi állampolgároknak, hogy bejussanak a stadionba.

De mi lesz azokkal a magyarokkal, akik akaratuk ellenére sem juthatnak védettségi igazolványhoz?

Megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, hogy felvetették-e korábban a magyar kormánynak, hogy azok a szurkolók, akik például egyéb egészségügyi okok miatt nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást, ott lehessenek a Puskás Arénában a labdarúgó-Európa-bajnokságon vagy az MLSZ égisze alá tartozó versenysorozatok bármelyik mérkőzésén.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan képviseli az MLSZ azoknak a szurkolóknak az érdekeit, akik vagy nem kaphatják meg az oltást, vagy pedig nem javallott nekik az oltás felvétele, így akár akaratuk ellenére sem juthatnak védettségi igazolványhoz, illetve próbál-e megoldást keresni a kormánnyal közösen a felvetődő probléma megoldásának érdekében.

Érdemleges választ nem kaptunk, csupán annyit, hogy a szövetség az Eb-rendezéssel kapcsolatos álláspontját is a hatóságokkal történt egyeztetés és jóváhagyás után küldte meg határidőre az UEFA-nak, beleértve a mérkőzésekre történő belépés feltételeit is.

Az ügyben érdeklődtünk a Kormányzati Ügyfélvonalon keresztül a Kormányzati Tájékoztatási Központnál is, de választ cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk.

(Borítókép: Puskás Aréna – Magyarország–Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés 2019. november 15-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla