Gizella
9 °C
14 °C

Varga Csaba megérkezett a Mount Everest alaptáborába

2021.04.18. 13:17 Módosítva: 2021.04.18. 13:18

Varga Csaba vasárnap megérkezett a Mount Everest 5330 méter magasan kialakított alaptáborába. 

Az erdélyi magyar hegymászó pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, vagyis „tisztán” akarja meghódítani a világ legmagasabb hegycsúcsát. Ő lehet az első magyar, akinek ez sikerülhet – mondta a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Biró Dániel az Indexnek.

A sportoló április 8-án indult el Budapestről Nepálba, ahonnan április 11-én elrepült Luklába, és még aznap a 2600 méteren fekvő Phakding felé vette az irányt. Másnap az utolsó nagyobb város, Namcse Bazar (3440 méter) volt a cél, ahol eltöltött egy plusz akklimatizációs napot, majd Tengbocse (3860 méter) után Dingbocséba (4240 méter) érkezett. Itt megmászott egy 5050 méteres csúcsot, hogy szoktassa magát a magashegyi oxigénhiányhoz, hiszen

a halálzónában, vagyis 8000 méteres magasságban a levegő oxigéntartalma már csak 30 százaléka a tengerszinten mérhetőnek, az ezzel járó „sokkhatásra” pedig csak fokozatosan tudja felkészíteni a szervezetét.

Ezt követően ment át a Mount Everest alaptáborába. Luklától a trekking egésze körülbelül 55 kilométert és több mint 2700 méter szintemelkedést tett ki, ami előakklimatizációként is felfogható a 8848 méter magas Everest előtt.  

A trekking gyönyörű utakon vezetett, én mégis mindvégig azt vártam, hogy megérkezzek az alaptáborba, és ma végre itt vagyok, a mai nappal valóban kezdetét veszi az expedíció 

– mondta el Varga Csaba, aki fotót is küldött eddigi útjáról.

A magyar sportember önállóan építi ki a magaslati táborokat, és felszereléseit is saját erőből juttatja fel a hegyre. Komoly veszélyfaktor lehet ugyanakkor a csúcsrégióban kialakuló dugó, amelyet azok a mászók idéznek elő, akik teherhordók segítségével vágnak neki az útnak. Idén a mintegy 400 külföldi mászót 600 serpa segíti. A Kalifa Alpin Csapat információi szerint Varga Csaba mellett csupán két alpinista képviseli a tiszta mászást, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók nélkül.