Összeomlik a szuperliga, sorra buknak a klubvezetők

2021.04.20. 20:55 Módosítva: 2021.04.20. 21:11

Amíg a vasárnap éjszaka életre hívott Európai Szuperliga (ESL) folyamatosan csatázik a FIFA-val és az UEFA-val, addig a 12 alapító csapat közül egyre több gondolkozik azon, hogy visszalépjen. 

A klubok képviselői rendkívüli ülést hívtak össze kedd estére, hogy eldöntsék, mi legyen a sorozat sorsa.

Először a Manchester City jelentette be, hogy kihátrál az ESL-ből, és hamarosan a Chelsea is csatlakozott.
A City angol válogatott támadója, Raheem Sterling a jelek szerint a legkevésbé sem bánja a döntést.

Az UEFA első embere, Aleksander Ceferin hivatalosan is üdvözölte az első tékozló fiút, azaz a Manchester Cityt.

A Chelsea kedd este a Brightont fogadta a Premier League-ben, de a szurkolók tüntetése miatt a hazaiak csapatbusza alig tudta megközelíteni a Stamford Bridge-et, ezért a kezdés is csúszott.
Nem meglepő, hogy a találkozó 0–0-s döntetlennel ért véget, Thomas Tuchel csapata láthatóan nem tudott koncentrálni a mérkőzésre, amelyen a Brighton a második félidőben még a győzelmet is megszerezhette volna, de csak ziccerekig és egy kapufáig jutott.

Így tüntetek a Chelsea-drukkerek a stadion előtt
Így tüntetek a Chelsea-drukkerek a stadion előtt
Fotó: Neil Hall / MTI / EPA

A Manchester United két játékosa, Luke Shaw és Harry Maguire közvetlenül Ed Woodward ügyvezető alelnökkel beszélt arról, hogy ellenzik a részvételt, és alighanem ennek is köszönhetően a „vörös ördögök” is csatlakoztak a szakadárok szakadárjaihoz.

Közben a talkSport arról számolt be, hogy az események hatására Woodward benyújtotta lemondását.

Állítólag már hónapok óta fontolgatta a távozást, és nem is azonnali hatályú a döntése, 2021 végéig a helyén marad.

Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya is kiállt az ESL ellen, a Twitteren ezt írta:

Nem tetszik és nem is szeretnénk, hogy megtörténjen. Ez a kollektív álláspontunk. A klubunk és a szurkolóink iránti elköteleződésünk megkérdőjelezhetetlen.

Hamarosan több csapattársa is megosztotta ugyanezt a közleményt, ennek ellenére a Liverpool sokáig nem döntött a szakítás mellett.

Később azonban a Manchester United, a Liverpool, a Tottenham és az Arsenal is hivatalosan bejelentette, hogy otthagyja az Európai Szuperligát.

Spanyolországban sem nyugodtak le a kedélyek, az Atlético Madrid kilépése idő kérdése, ahogy a Barcelona elnöke, Joan Laporta is azt nyilatkozta, hogy addig nem köteleződnek el a szuperliga mellett, amíg tulajdonosi tanács nem hagyta azt jóvá. A Real Madrid (amelynek elnöke, Florentino Pérez az ESL elnöke is) továbbra is hallgat. 

Pérez vezette egyébként a késő esti online értekezletet, amely annyira elhúzódott, hogy le kellett mondania a már korábban leegyeztetett élő interjúit.

Ami az olasz terepet illeti, a Juventus elnöke, Andrea Agnelli is bejelentette lemondását, ez már majdnem totális bukás – igaz, ez egyelőre csak sajtóértesülés.

Egyik olasz klub sem foglalt állást hivatalosan.

A Manchester United korábbi klasszisa, Gary Neville már vasárnap este sem rejtette véka alá véleményét, őszinte és kemény kritikával illette azt a 12 csapatot, amelyek megalapították a szervezetet. Természetesen most sem titkolja érzéseit.

A szakértőként dolgozó egykori hátvéd hozzátette, hogy Woodward csak a törzs volt, de gyökerestül kell kitépni a fát, azaz a Glazer családot is el kell távolítani ezután.

Hasonlóan vélekedett kollégája és régi riválisa, a Liverpool exkapitánya, Jamie Carragher, aki szerint az FSG csoportnak innentől kezdve nincs maradása a Pool élén, és annak sem örült túlságosan, hogy a klub sokáig húzta a döntést.

A kormányzati beavatkozással fenyegetőző Boris Johnson üdvözölte az angol kilépőket, miként Arsene Wenger, az Arsenal legendás exmenedzsere is boldog, hogy bedőlni látszik a kezdeményezés, amely szerinte a sport és a futball mindenfajta alapértékével szembement volna.

(Borítókép: AFP)