Ki áll valójában a szuperliga ötlete mögött?

GettyImages-1268543931
2021.04.21. 09:32
Az Európai Szuperliga marokkói agya, akit Florentino Pérez csecsemőkora óra ismer, és aki összegründolta a jelenleg már bukásra álló labdarúgó szuperliga mezőnyét, továbbá az indulótőkét. De a projekt megfenekleni látszik. Egy gátlástalan pénzügyi zseni portréja.

Az Európai Szuperliga már öt hónapon belül működő valóság lesz. Már tárgyalásban állunk az UEFA-val. A játékosok kizárásával történő fenyegetődzés jogellenes. Nem lesz zárt liga, a résztvevők negyede évről évre változni fog. A létező legjobb futballt fogjuk prezentálni, olyan sorozatot akarunk létrehozni, amelynek a mérkőzéseit mindenki nézni fogja. Olyan futball lesz ez, amelyről az emberek, a srácok álmodtak. A szurkolók nem a csillagászati átigazolási díjakról és a fizetésekről fognak pletykálni, hanem a terméket, vagyis a játékot fogják magasztalni.

Emelkedett stílus és megtörhetetlen optimizmus áradt Anas Laghrari, a szuperliga főtitkárának szavaiból még kedd délelőtt is, a Le Parisien honlapján közreadott nyilatkozatából. A 37 éves marokkói bróker akkor még nem sejtette, hogy estére a tizenkét „alapító atya ” közül csak hatan maradnak, és a maradék hat is a tisztes, arcvesztés nélküli visszavonulás lehetőségét fontolgatja.

De ki is ez a jelentéktelen külsejű casablancai, de már évek óta Párizsban élő fiatalember, akinek munkabírásáról és nagyratörő, ambiciózus természetéről legendák keringenek bankárkörökben, és akinek – szó szerint – Florentino Pérez, a Real Madrid és az Európai Szuperliga elnöke ringatta a bölcsőjét?

Anas a projekt agya, nem ismer lehetetlent, és mindig megvalósítja azt, amibe belevágott. Senki sem gondolta volna, hogy közös nevezőre tudja hozni ezt a tizenkét klubot, amelyek a zöld gyepen egymás halálos ellenségei. Mégis sikerült neki 

– mondta a Real Madrid egyik, neve elhallgatását kérő alkalmazottja Laghrariról.

Utóbbi (ál)szerényen csak annyit szokott mondani, hogy csapatban dolgozik, és a szuperliga is csapatmunka eredménye. Valamiért mégis őt választották meg az alapítók főtitkárnak, vagyis a tényleges munka koordinátorának.

Florentino Pérez gyakran mondogatja, hogy ott volt Casablancában, amikor Anas megszületett, és ő ringatta a kisbaba bölcsőjét.

Tény, hogy Ana édesapja – aki foglalkozására nézve útépítő mérnök –, évtizedek óta részt vett Pérez projektjeiben, és idővel baráti viszonyba került a milliárdos vállalkozóval.

Anas Casablancában nőtt fel és folytatta tanulmányait, és amikor a többi marokkói kisfiúhoz hasonlóan választania kellett a két, szóba jöhető spanyol megaklub, a Real Madrid és a Barcelona között, ő az előbbi rajongója lett. Akkor még nem sejtette, hogy hamarosan későbbi üzleti partnere, Florentino Pérez lesz a klub elnöke.

Anas Laghrari később családjával együtt Párizsba költözött, francia állampolgárságot kapott, és európai oktatásban részesült. Pénzügyi matematikát és statisztikát tanult a francia főváros híres Ecole Supérieure de Commerce Extérieur nevű főiskoláján, az ESCE-n. Még az egyetem hallgatója volt, amikor már elkezdett dolgozni a Calyon banknál elemzőként, és majd nem sokkal később bróker lett a Societé Générale pénzintézetnél: derivativ trading, vagyis származékos termékekkel való kereskedés a neve a szakterületének, bármit is jelentsen ez. Ennek a pénzügyi terméknek a forgalmazása lett a specialitása, és 2011-ben azt a megbízást kapta, hogy nyisson irodát Madridban. A spanyol fővárosban úgy döntött, hogy nem akar alkalmazott lenni, hanem partner, vagyis társ egy nagyobb vállalkozásban – ez pedig a Key Capital nevű befektetési alap lett, amelynek Alex Matitia a vezérigazgatója. Borja Pradóval kiegészülve ők hárman a többségi tulajdonosok, és vajon ki a legfontosabb ügyfelük?

Bingó! Igen, Florentino Pérez!

És attól kezdve számos projektben dolgoztak a Real Madrid elnökének, amelyek közül a legjelentősebb a Santiago Bernabéu Stadion átépítésének finanszírozása volt. Mostanáig.

A Szuperliga megalakításával azonban minden korábbinál nagyobb fába vágta a fejszéjét a marokkói csodagyerek.

Laghrari meggyőzte a világ egyik legnagyobb bankját, a JP Morgant, hogy sok-sok milliárd euróval finanszírozza a projektet. Nagyon úgy tűnik, a Real Madrid – de a többi klub – számára is csak egyetlen út kínálkozott: az előremenekülés a csődből.

A pandémia miatt egy év alatt 400 millió eurónyi bevételtől estünk el. Ezt nem tudjuk kigazdálkodni 

– jelentette ki több ízben is Florentino Pérez. 

Nos, a szuperliga nagyjából ekkora összeget (egyes források 350, mások 425 millió euróról beszélnek alanyi jogon járó juttatásként évente) ígért a tizenkét alapító klubnak – egyenként. Az Európai Szuperligának a későbbiekben ki kellett (volna) termelnie ezt a gigantikus summát, és ebből törleszteni a kölcsönt – mert a JP Morgan természetesen nem ajándékot, hanem hitelt biztosított. 

Csakhogy most a kártyavár összedőlni látszik. Kíváncsian várjuk, erre mit lép a marokkói csodagyerek?!

(Borítókép: Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke a trófeával a kezében, miután győzelmet arattak az UEFA Ifjúsági Liga döntőjében 2020. augusztus 25-én Svájcban. Fotó: Jonathan Moscrop / Getty Images)