Orbán Viktor is elbúcsúzott Monspart Saroltától

2021.04.25. 17:21

Orbán Viktor Facebook-oldalán búcsúzik Monspart Saroltától, a Nemzet Sportolójától. 

Isten nyugosztalja a magyar futósport legendáját, a Nemzet Sportolóját, Monspart Saroltát

− írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

A magyar futólegenda április 24-én, hetvenhat éves korában halt meg hosszan tartó, súlyos betegség után. Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva halála után. 

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent. 

Én 78 éves vagyok, ebből ötven-egynéhány évet együtt töltöttünk el, ami azért elég jó bizonyíték arra, hogy jól megvoltunk, segítettük egymást, inspiráltuk egymást, támogattuk egymást. Szóval nagyon jó volt

– búcsúzott a sportolótól férje, Feledy Péter, akivel több mint ötven évig segítették egymást. Monspart Saroltától rengetegen búcsúztak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben tudatta, hogy a Nemzet Sportolóját saját halottjának tekinti.