A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen fegyelmi indul, a többi szuperligás klubbal megegyezett az UEFA

2021.05.07. 22:13

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a másik három viszont fegyelmi eljárás elé néz – adta hírül az MTI.

Az UEFA közleményéből kiderül, hogy a hat angol klub mindegyike, azaz a Manchester United, az FC Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Tottenham Hotspur és az Arsenal, valamint az olasz AC Milan és Internazionale, illetve a spanyol Atlético Madrid aláírta az úgynevezett „klub kötelezettségvállalási nyilatkozatot”, amely magában foglalja a „reintegrációs lépéseket”. Mivel a két spanyol óriás, a Real Madrid és az FC Barcelona, valamint a Juventus nem írta alá a kötelezettségvállalást, ellenük fegyelmi eljárást indít az UEFA.

Ezek a klubok gyorsan felismerték hibájukat, és lépéseket tettek az európai futball iránti elkötelezettségük demonstrálása érdekében

– közölte Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke, aki arról is beszélt azokkal a klubokkal külön fog foglalkozni az UEFA, amelyek továbbra is részt vesznek az úgynevezett Szuperligában.

A visszalépő kilenc klub vállalta, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy lezárja kapcsolatát a Szuperligával, egyúttal a jó szándék gesztusaként a többi klubbal együtt összesen tizenötmillió euró adományt fordít a gyermek- és ifjúsági futballra európai és brit közösségekben. Az egyezkedők azt is elfogadták, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-szereplés után járó pénzük öt százalékát visszatartja az UEFA, illetve 

százmilliós büntetést vállaltak arra az esetre, ha ismét engedély nélküli versenysorozatban akarnak szerepelni, és ötvenmillióst, amennyiben nem teljesítik a kötelezettségvállalási nyilatkozatban vállalt egyéb feltételeket.

Az Index beszámolt róla, hogy korábban Florentino Perez, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke azt közölte, hogy a klubok nem léphetnek ki, csupán a nyomás hatására ezt kellett mondaniuk. A Spiegel című lap beszámolója szerint a Szuperliga csapatai 23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetési díj ellenében lehet kilépni. 

Kapcsolódó

Nem lehet csak úgy kiszállni az Európai Szuperligából

Florentino Pérez elnök szerint a klubokat szerződés kötelezi, különben sincs sok választásuk.  • Tippek
  • Babaváró hitel