A Barcelona, a Juventus és a Real Madrid tartja magát a Szuperliga elindításához

2021.05.08. 12:27

Minden előrevetített, UEFA-tól kapott büntetés ellenére a Szuperliga alapítói közül továbbra is tartja magát a tervéhez a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid, akik egy közös közleményben fogalmazták meg véleményüket – olvasható az NSO oldalán. 

Az Index tegnap számolt be róla, hogy az Európai Labdarúgó-szövetségnek sikerült megegyezni szinte mindegyik szuperligás csapattal, ám a közleményt kiadók nem voltak közöttük.

Kapcsolódó

A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen fegyelmi indul, a többi szuperligás klubbal megegyezett az UEFA

Három klub nem írta alá a „reintegrációs lépésekről” szóló kötelezettségvállalási nyilatkozatot.

Íme a klubok közleménye: 

1. Az alapító klubok elfogadhatatlan, harmadik féltől származó nyomásgyakorlásokat, fenyegetéseket és támadásokat szenvedtek és szenvednek el a projekt elhagyása érdekében, emiatt eltekintenek attól a joguktól és kötelességüktől, hogy konkrét javaslatokat és konstruktív párbeszédet kínáljanak a labdarúgás világát érintő problémák megoldására. Ez jogilag elfogadhatatlan, és már törvényszéki határozat szólítja fel a FIFA-t és az UEFA-t, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely bármilyen módon akadályozhatja a Szuperliga kezdeményezését, amíg a jogi eljárás folyamatban van.

2. A Szuperligát 12 alapító klubja közösen tervezte: 

a) Azzal a céllal, hogy megoldásokat nyújtson a labdarúgás világának jelenlegi fenntarthatatlan helyzetére. A 12 alapító klub ugyanazon aggodalmakat osztotta meg, mint az európai labdarúgás egyéb érdekelt felei, különösen a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben, hogy a strukturális reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy sportágunk továbbra is vonzó lehessen, és hosszú távon is fennmaradjon. Ennek érdekében április 18-án bejelentették, hogy a felek közötti együttműködés konstruktív szellemében készek erről tárgyalni az UEFA-val és a FIFA-val.

b) A labdarúgás jelenlegi viszonyainak legnagyobb tiszteletben tartásával az alapító klubok megállapodtak abban, hogy a Szuperliga csak akkor indulhat el, ha az UEFA, illetve a FIFA elismeri a sorozatot, illetve ha az alkalmazandó szabályokkal összeegyeztethetők lesznek a versenysorozatot megalapító klubok hazai bajnokságai és kupái. Annak ellenére, hogy a nemzetközi és az európai szövetség ezekkel tisztában van, mindeddig elutasították a tárgyalást.

c) Az egész európai futballcsalád pénzügyi stabilitásának megteremtésének céljával, a jelenlegi válság következményei mellett, amely sok klub fennmaradását veszélyezteti. Ennek tanúsága a bejelentett kötelezettségvállalás a garantált éves összegek kifizetéseire, amelyek lényegesen megsokszorozzák az UEFA által kiosztott összegeket, valamint a pénzügyi fenntarthatóságra vonatkozó szabályok megerősítésének kötelezettsége, amely egyértelmű, átlátható és hatékony ellenőrzési rendszert hoz létre, amelyet szakértők ellenőriznek.

3. A 12 alapító klub elismerte azt is, hogy a Szuperliga egyedülálló alkalom lenne arra, hogy szerte a világon a lehető legnagyobb látványosságot, „show-t” kínálja a szurkolóknak, és megerősítse a sportág iránti globális érdeklődést, ami nem adott a világ minden részén, és új kihívások veszélyeztetik. Mindezek mellett az egyik fő célkitűzés volt a női labdarúgás világszintű népszerűsítése, amely óriási, ám jelenleg alábecsült lehetőség a labdarúgás iparága számára.

4. Tisztában vagyunk a Szuperliga-kezdeményezésre érkezett reakciók sokféleségével, és ennek következtében annak szükségességével, hogy átgondoljuk ezek okait. Indokolt esetben készen állunk az egyes javaslatok újragondolására. Nagyon felelőtlenek lennénk azonban, ha – tudatában a futballipar szükségleteinek és rendszerszintű válságának, amely a Szuperliga meghirdetéséhez vezetett minket – feladnánk ezt a küldetést, hogy hatékony és fenntartható válaszokat nyújtsunk a labdarúgást fenyegető létkérdésekre.

5. Sajnálattal látjuk, hogy barátaink és a Szuperliga-projekt alapító partnerei következetlen és ellentmondásos helyzetbe kerültek, amikor tegnap az UEFA-val szemben számos kötelezettségvállalást írtak alá. Tekintettel azonban arra, hogy azok az anyagi problémák, amelyek miatt a 12 alapító klub hetekkel ezelőtt kihirdette az új sorozatot, nem szűntek meg, megismételjük, hogy történelmünk tiszteletben tartása, az érdekelt felekkel és szurkolókkal szembeni kötelezettségeink és az ágazat pénzügyi fenntarthatósága érdekében kötelességünk felelősségteljesen cselekedni és kitartóan törekedni a megfelelő megoldásokra az UEFA-tól kapott elfogadhatatlan és folyamatos nyomás és fenyegetések ellenére.

6. Ismételten kijelentjük a FIFA-nak, az UEFA-nak és az összes érdekelt félnek – amint azt a Szuperliga bejelentése óta többször megtettük – elkötelezettségünket és határozott akaratunkat. Tiszteletteli környezetben és elviselhetetlen nyomás nélkül, jogi egyenlőség mellett, a legmegfelelőbb megoldások és az egész futballcsalád fenntarthatóságának érdekében.