Most a Barca–Atlético az El Clásico

GettyImages-1253538260
2021.05.08. 05:58 Módosítva: 2021.05.08. 06:47
Azt nem mondhatjuk, hogy a szombat délutáni Barcelona–Atlético Madrid mérkőzésen eldől a La Liga sorsa, de ha nyernek a piros-fehérek, akkor nagy lépést tesznek tizenegyedik – 2014 után az első – bajnoki címük felé. Ha viszont a Barca győz, ezzel kikaparja a gesztenyét a nevető harmadiknak, a Real Madridnak.

Minden idők egyik legszorosabb befutója várható a La Ligában. Pillanatnyilag, négy fordulóval a befejezés előtt még négy csapat esélyes elméletben a spanyol bajnoki címre, hiszen az első négy sorrendje így fest:

1. Atlético Madrid 76 pont, 2. Real Madrid 74, 3. Barcelona 74, 4. Sevilla 70.

És még szorosabb is lehetne a végküzdelem, ha a legutóbbi fordulóban nem kap ki otthon 1-0-ra a Sevilla az Athletic Bilbaótól... Vasárnap este kilenckor lehet javítani: egy másik rangadó, ez utóbbi az Alfredo Di Stéfano stadionban, ahol a Real Madrid a Sevillát fogadja. Előtte azonban szombaton 16.15 órakor a Camp Nouban: Barcelona–Atlético Madrid. Micsoda 35. forduló!

Amennyiben Diego Simeone matracosai győznek, nehezen képzelhető el, hogy ne ők legyenek a bajnokok. A döntetlen sem rossz, bár akkor a Real Madrid kerül lépéselőnybe, feltéve, ha megveri a Sevillát. Ha nyer a Barca, és a Madrid úgyszintén, akkor a két ősi rivális pontegyenlőséggel áll, és ebben az esetben az egymás elleni eredmények a fővárosiaknak kedveznek. Magyarul: a katalánok szombati győzelmükkel kikaparhatják a gesztenyét Benzemáéknak.

Először is egy pompás videóelemzés a nagy rangadó előtt:

 A katalánok reményei ismét csak Lionel Messihez fűződnek. A 33 éves kis argentin 28 góllal vezeti a La Liga góllövőlistáját, és remek formába lendült, az utóbbi négy fordulóban ötször talált a hálóba. Ronald Koeman vezetőedző Antoine Griezmannt is kulcsembernek tartja, a francia világbajnok a jelek szerint végre beilleszkedett a Barca gépezetébe, az utóbbi négy meccsén négy gólt szerzett. 

Ousmane Dembélé valószínűleg nem lesz kezdő szombat délután, de Joan Laporta klubelnök annyira fontos láncszemnek érzi a 24 éves franciát, hogy fontosnak tartotta elküldeni a lakására Rafa Yuste alelnököt. Miért? Hogy meggyőzze a villámgyors, bár szeleburdi szélsőt, hogy szükség van rá, és küszöbön áll a szerződéshosszabbítása. Erre Dembélé azonnal reagált: „Nagyszerűen érzem magam Barcelonában!

Koeman nem ülhet le a kispadra a Camp Nouban, mert kétmeccses eltiltását tölti, a másik edző, Diego Simeone pedig még sohasem győzte le a Barcát a katalán székvárosban. Ősszel az Atlético győzött 1-0-ra a Wanda Metropolitanóban, akkor egyértelműen jobb formában voltak Kokéék, tíz ponttal is vezettek a két óriás előtt, de közben sok víz lefolyt a Manzanaresen.  Az Atlético legutóbb 2006 februárjában győzött a Camp Nouban, 3–1-re.

2014-ben, amikor legutóbb bajnok lett az Atlético, az utolsó fordulóban a Camp Nouban lépett pályára, és legalább egy pontra volt szüksége az aranyéremhez. És 1-1-es döntetlent ért el, tehát kiizzadta a szükséges eredményt.

A Real Madrid sorsolása a legnehezebb, mert az utolsó előtti fordulóban Bilbaóba látogat Zinedine Zidane csapata. Kérdés, ki tudta-e heverni a gárda a kiesést a Bajnokok Ligájából. Mindenesetre a szezon után nagy változások várhatók, Eden Hazard-t pénteken már átadólistára tették. 

A rangadó nagy eseménye Luis Suárez visszatérése lesz a Camp Nouba hét és fél hónap után. Tavaly szeptember 24-én nem a legszebbre sikerült búcsú attól a játékostól, aki hat éve leforgása alatt 283 mérkőzésen 198 gólt szerzett a Barca színeiben, és Messi (710), valamint César Rodríguez (232) után a klub harmadik legeredményesebb gólvágója lett, még Kubala Lászlót (194) is megelőzve. Nos, a Barca megható Twitter-üzenettel (Előbb klubtársak. Aztán ellenfelek. De örökre barátok.) várja vissza az egykori közönségkedvencet: 

Várható összeállítások

Barcelona: ter Stegen – Araujo, Piqué, Lenglet – Dest, De Jong, Busquets, Pedri, Jordi Alba – Messi, Griezmann.

Atlético Madrid: Oblak – Trippier, Savic, Giménez, Hermoso – Kondogbia, Koke, Lemar, Carrasco – M. Llorente, Luis Suárez.

A hazaiak két kulcsjátékosukat kénytelenek nélkülözni. Coutinho műtétje után még otthon, Rióban lábadozik, Ansu Fatit pedig csütörtökön operálták meg a térdével Lisszabonban, immár harmadszor.

Ezzel szemben az Atléticónál mindenki egészséges, így olyan világklasszisok ülnek délután a kispadon bevetésre várva, mint Joao Félix, Saúl, Correa vagy Felipe Luis.

Az első négy helyezettje hátra lévő mérkőzései
   Atlético Madrid (76 pont) Real Madrid (74 pont) FC Barcelona (74 pont) Sevilla (70 pont)
35. forduló Barcelona (idegenben) Sevilla (otthon) Atlético Madrid (o) Real Madrid (i)
36. forduló Real Sociedad (o) Granada (i) Levante (i) Valencia (o)
37. forduló Osasuna (o) Athletic Bilbao (i) Celta Vigo (o) Villarreal (i)
38. forduló Valladolid (i) Villarreal (o) Eibar (i) Alavés (o)

(Borítókép: Barcelona–Atlético Madrid mérkőzés 2020. június 30-án Barcelonában. Fotó: David Ramos / Getty Images)