200 millió font az Old Trafford-balhé ára – eddig...

GettyImages-1315897791
2021.05.09. 06:03
Igaza lett azoknak, akik azt jósolták, hogy a múlt vasárnapi szurkolói stadionfoglalásnak az Old Traffordon nagy ára lesz. Alig telt el egy hét az angol futballban példátlan botrány óta – melynek következtében el kellett halasztani a Manchester United–Liverpool Premier League-rangadót –, máris visszalépett az első szponzor. A The Hut Group (THG) nevű e-kereskedelmi cég tíz évre 200 millió fontért lett volna a klub edzésszerelésének a mezszponzora, a szerződés július elsején lépett volna életbe, a THG azonban a múlt vasárnapi botrány hatására kihátrált a megállapodásból.

A hírt az Observerre hivatkozva a The Guardian közölte. A THG a klub carringtoni edzőközpontjának eddigi szponzora, az AON helyébe lépett volna. A visszalépés oka a cheshire-i mamutcég közleménye szerint az a körülmény, hogy a United egyik meghatározó szurkolói csoportja a klub szponzorai által forgalmazott termékek bojkottjára szólított fel, tiltakozásul a klubtulajdonos Glazer család szerintük káros tevékenysége ellen. Az elementáris tiltakozás első megnyilvánulási formája a múlt vasárnapi stadionfoglalás volt. 

A hírek szerint a THG tulajdonosait sokkolta az az elemi erejű támadássorozat, amely a közösségi médiában és egyéb online felületeken kezdődött a Manchester United üzleti partnerei ellen.

A támadások kiváltó oka a klub csatlakozása volt a végül is meghiúsult Szuperliga-kísérlethez. 

Miután kiderült, hogy a Manchester United tagja annak a tizenkét klubot tömörítő csoportnak, amely a tervbe vett Szuperliga mezőnyét alkotná, a NOTAPENNYMORE (magyarul: egy fillért sem) hashtaggel fémjelzett szurkolói csoport az egyesület üzleti partnerei – többek között olyan világcégek, mint az Adidas, a TAG Heuer és a Cadbury – elleni bojkottra szólított fel, sőt nyílt levélben fenyegette meg a nevezett multikat. 

Az AON-mezszponzori szerződés június 30-án jár le, s mivel a másnap életbe lépő THG-kontraktus most kútba esett, könnyen lehet, hogy nem lesz olyan cég, amely bevállalná egy ilyen szerződés üzleti kockázatát.

Ebben az esetben pedig 200 millió fontos (több mint 80 milliárd forintos) lyuk keletkezne a klub már így is viharvert költségvetésén. 

 

(Borítókép:  Michael Regan / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Csok