Már a halálzónában a magyar hegymászó

Index 1
2021.05.13. 16:36 Módosítva: 2021.05.13. 16:38

Nemcsak idehaza nyögjük az időjárás-változást, a Mount Everestet ostromló Varga Csaba útját is megnehezíti a viharos időjárás, ami az előrejelzések szerint csütörtöktől hosszú időre elviszi a mászás lehetőségét. Így csak két nap pihenő fért bele a magyar hegymászó idejébe, és feszített tempóban kellett haladnia, miután kedden újra elindult felfelé. 

Az előző akklimatizációs körömhöz képest még közel 500 vertikális méter választott el a Déli-nyeregtől és két nehezebb szakasz. Az úgynevezett Yellow Band, amely az Everest hófödte fehérségében különösen feltűnő sárgás színéről kapta a nevét, ez egy izgalmas, meredek sziklás szakasz, utána pedig feljebb az úgynevezett Genfi-sarkantyút kellett még magam mögött hagynom, hogy felérjek a Déli-nyeregbe, 7950-8000 méteres magasságig. Ezen a szakaszon nem ritka az orkán erejű szél, ezt most is megtapasztaltam, amikor felértem

– mondta el Varga Csaba az Indexnek. Ez a magasság már – ahogy emlegetni szokták – a halálzóna kapuja, innentől minden centiméteréért meg kell küzdeni, hiszen a levegő oxigéntartalma 8000 méteren 70 százalékkal kevesebb, mint a tengerszinten. 

Csaba fantasztikus teljesítményt nyújtott, a jelenleg szintén az Everest „tiszta”, pótlólagos oxigén és serpa segítők nélküli megmászásával próbálkozó két világsztár, Kilian Jornet és David Göttler tempójával haladt a 8000 méteres magasságban található Déli-nyeregig, ráadásul mászótárs nélkül csinálta végig ezt az akklimatizációs kört is

– mutatott rá Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője, aki szerint sportolójuk eddigi eredménye erősíti a reményt, hogy első magyarként teljesítményfokozók és pótlólagos oxigén nélkül sikerülhet feljutnia a világ tetejére. 

Az erdélyi magyar hegymászó eddig egy éjszakát töltött el 6000 méteres magasságban, hetet 6400 méteren és kettőt 7150 méteren, illetve egyszer érintette a 7500, egyszer pedig a 8000 méteres magasságot. Ezzel befejezte az akklimatizációt, és következhet a csúcstámadás. Az előrejelzések szerint a mai naptól legalább egy héten át nem lesz erre alkalmas az idő, legközelebb időjárási ablak a csúcsmászáshoz május 20-a környékén nyílhat. Természetesen a továbbiakról is beszámolunk, figyeljék lapunkat!

(Borítókép: Varga Csaba)