Hosszú: a szokásos arany; Mihályvári: bravúrezüst

D  AS20210517036
2021.05.17. 19:37 Módosítva: 2021.05.18. 01:44
Hosszú Katinkára akkor is lehet számítani, amikor nem a legkedvezőbbek az előjelek. A 32 éves Iron Lady az úszó-Európa-bajnokság medencés számainak nyitónapján magabiztosan nyerte meg a 400 méter vegyest, ezzel tizenötödik Eb-aranyát szerezve, ebben a számban a negyediket. A nála tizenöt évvel fiatalabb Mihályvári-Farkas Viktória élete első felnőtt Eb-jén ugyanebben a számban ezüstérmet szerzett.

A nem túl fényes délelőtt után – a junior világbajnok Zombori Gábor és főleg Milák Kristóf feledhető szereplése a 400 méter gyors előfutamában – izgatottan vártuk a döntőket a budapesti úszó-Európa-bajnokság nyitónapjának estéjén. A döntők sorát a női 400 méter vegyes nyitotta, a szám évtizedes egyeduralkodójával, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával és a fiatal Mihályvári-Farkas Viktóriával. Utóbbi, a Ferencváros 17 éves reménysége 4:38.07 perccel olimpiai A-szintet és természetesen hatalmas egyéni csúcsot úszott reggel. A tizennégyszeres Európa-bajnok Hosszú Katinkával a két legelőkelőbb pályát, a 4-est és az 5-öst kapták meg az esti fináléra.

Az Iron Lady rögtön az élre állt, Mihályvári gyengén kezdett, de a mellúszás után már a harmadik helyen tempózott.

Hosszú úgy nyert, ahogy akart – és szokott –, 4:34,76 perces biztató idővel, bár nyolc másodperccel elmaradva saját világcsúcsától. Mihályvári pedig 4:36.81-gyel a brit Aimee Willmott-tal holtversenyben (!) ezüstérmet szerzett, tovább faragva délelőtti idejéből.

Tudtam, hogy szükségem van erre az Európa-bajnokságra és a további versenyekre, hogy formába lendüljek az olimpiára – nyilatkozta Hosszú, aki idejével a 2020-2021-es világranglista második helyére ugrott, de idén ennél még senki sem úszott ennél jobbat, hiszen az ausztrál Kaylee McKeown a maga 4:32.73-as idejét december 13-án repesztette. – Ilyen üzemmódban működöm, versenyekre, versenyekre van szükségem, hogy csúcsra járassam magam. Ez az úszásom fájdalmas volt, de fájdalmasnak is kellett lennie. A futam előtt megmondtam, hogy a fejemben van egy idő, amit szeretnék megúszni. Ez az idő 4:35 perc volt, ennél egy picivel jobbat úsztam, tehát ez megnyugtató eredmény.

Mihályvári-Farkas Viktória szavai:

Keresem a szavakat… Nem tudom elhinni, nem tudom, honnan merítettem az erőt. Már akkor szuperboldog voltam, amikor délelőtt bejutottam a döntőbe és megúsztam az olimpiai A-szintet. Jó volt, hogy Ilaria Cusinato mellett úsztam, csak arra összpontosítottam, hogy legyőzzem, mert az már valamit jelentene. Katinka túl messze volt előttem. Amikor az utolsó ötvenre fordultam, és Cusinato előtt voltam, azt mondtam magamban, soha nem voltam még képes egy tökéletes hajrára, épp itt az ideje! Ne maradjon bennem semmi, csak a düh – ez volt a mottóm. Most itt vagyok az ezüstéremmel a kezemben, és nincs bennem semmi düh, csak a végtelen öröm.

50 méter női gyorson középfutamok következtek, az elsőben a sokszoros búvárúszó világbajnok Senánszky Petrával, aki azonban – összességében a 13. idővel (24.97 mp) – nem jutott döntőbe. 

50 méter férfi háton a rutinos Bohus Richárd volt érdekelt a középdöntőben. A BVSC veteránja 25.19-cel utolsó lett, ami kellemetlen meglepetés. 

Közben megszületett az Eb első világrekordja, az orosz Kliment Kolesznyikov 7 századot faragott le a saját régi csúcsából, amit három éve a glasgow-i Európa-bajnokságon úszott. Ideje 23.93 másodperc.

100 méter női pillangón Sebestyén Dalma (58.85 mp) középfutamában hetedik lett, nem jutott döntőbe. 

A 4x100 méteres női gyorsváltó döntőjében Magyarország a nyolcadik idővel képviseltette magát, ezúttal Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn összetételben. A mieink végig az utolsó helyen tempóztak és ott is végeztek (3:42.31), győzött Nagy-Britannia 3:34.17 perccel, Hollandia előtt.

A férfiak hasonló számában vérmesebb reményeink voltak, főleg látva a kvartettünk összetételét: Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf. Négy éve a pesti vb-n Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd felállásban lettünk bronzérmesek. 

Most Németh a hatodik helyen adta át a virtuális stafétabotot Bohusnak, Szabó megtartotta ezt a helyet, Bohus felhozta negyediknek a stafétát, Milák pedig tartotta a negyedik helyet, az idő 3:12.50 perc, győzött Oroszország 3:10.41-gyel. Négy éve 3:11.99 perccel lettünk vb-bronzérmesek. 

(Borítókép: Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében a budapesti vizes-Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)