Egészségügyi dolgozókat ajánlott fel a rendezőknek a NOB elnöke

000 94P4NQ
2021.05.19. 10:01
Egészségügyi dolgozókat és munkájukat ajánlotta fel a két hónap múlva kezdődő tokiói olimpia, valamint az utána következő paralimpia szervezőinek Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Az orvosok és ápolók a nemzeti küldöttségek tagjaként utaznának Japánba, ahol az lenne a feladatuk, hogy „a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében kialakított szigorú intézkedések végrehajtását támogassák” – mondta Bach szerdán, amikor elkezdődött az a háromnapos egyeztetés, amely a tervek szerint az utolsó lesz a nyári játékok megnyitóünnepsége előtt.

Hasimoto Szeiko, az olimpia szervezőbizottságának elnöke örömét fejezte ki a NOB-elnök felajánlásával kapcsolatban, arról azonban csak most kezdenek tárgyalni, hogy mindez pontosan hogyan lesz kivitelezhető.

Kedden a tokiói orvosok egyik szövetsége arra szólította fel levélben Szuga Josihide japán miniszterelnököt, hogy mondja le a tavalyról idén nyárra halasztott olimpia megrendezését.

A jó döntés az, ha törlünk egy olyan eseményt, amely potenciálisan növelheti a fertőzöttek számát és a haláleseteket

– írták az orvosok, és magyarázatukban hangsúlyozták, a vírusok azzal terjednek, ha az emberek utaznak a világban.

Japánnak súlyos felelősséget kell majd vállalnia, ha az olimpia és a paralimpia megrendezése hozzájárul a világjárvány súlyosbodásához, és növeli azoknak az embereknek a számát, akik szenvednek és meghalnak

– áll a levélben.

Az orvosok szövetsége felhívta a figyelmet arra is, hogy a japán egészségügyi rendszer akár össze is omolhat, ha még nagyobb nyomás alá kerül a meleg nyári hónapokban.

Nemzetünk a koronavírus-járvány negyedik, eddigi legrosszabb hullámában van, a rendszer a teljesítőképességének határára ért, és a valóság az, hogy a jelenlegi nehézségek szinte leküzdhetetlenek, miközben a lehetőségekhez mérten a legteljesebb mértékben próbálunk védekezni a fertőzés terjedése ellen

 írták. Hozzátették, az orvosok és az ápolók már most is kimerültek, a helyzet rosszabbra fordulása esetén pedig már nincs további szabad humán erőforrás és létesítmény, amellyel a kezelések folytathatók lennének.

A NOB és a szervezőbizottság szerdán kezdődött háromnapos tárgyalását John Coates NOB-alelnök vezeti, a cél pedig az, hogy meggyőzzék a japán lakosságot arról, hogy az olimpia és a paralimpia biztonságos lesz. Tokió – több várossal és prefektúrával együtt  jelenleg is egészségügyi vészhelyzet alatt áll, a lakosság 60-80 százaléka ellenzi a két nagy sportesemény megrendezését, az átoltottság pedig csupán az egy-két százalékot éri el a 125 milliós országban.

Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem utazhatnak el az olimpiára és a paralimpiára, amelynek megrendezése létfontosságú a NOB számára, mivel a szervezet a bevételeinek nagyjából 75 százalékát a televíziós közvetítési jogdíjakból, 18 százalékát pedig szponzorációs szerződésekből teremti elő. Japán ugyanakkor már eddig is 15,4 milliárd dollárt költött a rendezésre, de kormányzati vizsgálatokból az derült ki, hogy ez az összeg jóval magasabb is lehet.

Az olimpiára és a paralimpiára 15 ezer sportoló és több tízezer hivatalos személy, valamint kísérő utazna Japánba.

A nyári játékok megnyitójára a tervek szerint július 23-án kerül sor, a záróünnepség pedig augusztus 8-án lenne. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-ig tart.

(Borítókép: Greg Martin / AFP)

(MTI)