Maradona talán még ma is élhetne

GettyImages-1045338652
2021.05.21. 14:41
Beperelték azt a hét személyt, akiknek köze lehet Diego Armando Maradona halálához. Az argentin világsztár tavaly november 25-én hunyt el, és azok az orvosok és ápolók, akik az utolsó napjaiban mellette voltak, most gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával állnak egy Buenos Aires-i bíróság elé.

Diego Armando Maradona 2020. november 25-én hunyt el hatvanéves korában. A halál okaként szívrohamot jelöltek meg, ami két héttel azok után következett be, hogy agyműtétet hajtottak végre minden idők egyik – ha nem a – legnagyobb futballistáján.

A La Nación című argentin lap híradása szerint most bonyolódik a helyzet.

Nem, Maradonát már nem lehet feltámasztani, de könnyen lehet, hogy börtönbe mennek azok az emberek, akik asszisztáltak a világbajnok haláltusájához.

Hét emberről van szó, akik ellen vádat emelnek Buenos Airesben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Ők a következők: Leopoldo Luque, Maradona orvosa, Agustina Cosachov, a pszichiátere, Carlos Díaz, a pszichológusa, és további négy orvos, illetve ápoló. Utóbbiak: Dahiana Gisela Madrid és Ricardo Almirón ápolók, Nancy Forlini orvos és Mariano Perroni főápoló.

Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele nyolctól huszonöt évig terjed. A per május 31-én kezdődik a vallomásokkal.

Annak az ügyészi vizsgálatnak az eredménye a vádemelés, amely fél éve folyik, és amely Maradona halálának a körülményeit hivatott tisztázni. 

Luque doktort a gondatlanságból elkövetett emberölés mellett magánokirat-hamisítással is vádolják, ugyanis kiderült, hogy Maradona aláírását ráhamisították arra a zárójelentésre, amelyet az a klinika bocsátott ki, ahol két héttel a halála előtt agyműtétet hajtottak végre a legendán.

Cosachovot, a pszichiátert ugyancsak hamisítással vádolják, mert olyan orvosi szakvéleményt adott ki, miszerint Maradona „élénk és jól orientált mind térben, mind időben”, miközben minden volt, csak nem élénk, súlyos depresszióban szenvedett.

Az ügyészi vizsgálat azt is megállapította, hogy Maradonát nyomorúságos körülmények között tartották, a kezelése „elégtelen és hanyag” volt, és ha a megfelelő orvosi ellátásban részesítik, még ma is élhetne. 

 

(Borítókép:  Diego Maradona 1986-ban FIFA World Cup világbajnokságon. Fotó: Jean-Yves Ruszniewski / Corbis / VCG / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport