Zseniális törpe az óriások birodalmában

GettyImages-1053195934
2021.05.21. 13:04
Kihirdette az NBA a 2020–2021-es alapszakasz legértékesebb játékosa (MVP) címéért folyó versenyfutás háromtagú szűkített listáját. Senkit sem fog meglepni, hogy két 213 centis óriáscenter mellett egy 190 centis irányító neve olvasható a lajstromban: Nikola Jokicsé, Joel Embiidé és Stephen Curryé. Az esélyes minden szakértő véleménye szerint egy korábban pufók, ma már kissé leszálkásodott 26 éves zombori kosaras, Jokics, de az eredményhirdetésig még történhet egy s más.

Attól függően, hogy az úgynevezett play-in meccseket hová számítják – az alapszakaszhoz vagy a rájátszáshoz –, vasárnap hajnali háromkor ugyanis a Golden State Warriosnak lesz egy olyan mérkőzése, amely Steph Curry csapatának meghatározza a szezonját: ha legyőzi a Memphis Grizzliest, életben marad, és a Utah Jazz ellen folytatja a rájátszásban.

De nézzük a jelölteket!

Ha Jokics vagy Embiid győz, akkor 2000 (Shaquille O'Neal) óta először fordul elő, hogy centeré a trófea. Ha Curry, akkor a 190 centis point guard szűk körű társaságba lép be, ő lesz a kilencedik játékos, akinek legalább három MVP-címe van. (Ennek csekély a valószínűsége, de sose tudni…)

A számok mindenesetre a Golden State csapatkapitánya mellett szólnak. A 33 éves Curry Wilt Chamberlaim, Kareem Abdul-Jabbar és Michael Jordan mellett a negyedik olyan NBA-kosaras lett a szezonban, aki egynél több MVP- és pontkirályi titulussal rendelkezik. Kereken 32 pontot átlagolt, 91,6 százalékkal dobta a büntetőket, 42,1 százalékkal a triplákat, és Jordan (1998) óra a legidősebb pontkirály lett. A bibi az egészben az, hogy e pillanatban még nem mondhatjuk ki, hogy be is vezette megtépázott csapatát a playoffba.

Jokics élete alapszakaszán van túl. A történelem legjobban passzoló centere 26,4 pontot, 10,8 lepattanót és 8,3 gólpasszt átlagolt, azaz kokettált egy egész szezonos tripla-duplával. De ez még nem minden: 56,6 százalékkal dobott mezőnyből, 38,8 százalékkal a triplavonalon túlról és 86,8 százalékkal büntetőből. 

Embiid 27 éves, és ugyancsak élete legjobb szezonját tudja maga mögött. Ha nem sérült olyan sokat – a lehetséges 72 meccsből csak 51-en játszott –, akkor nem is vitás, hogy övé lenne a büszke cím. Hiszen a keleti főcsoport élére kormányozta a Philadelphia 76ers csapatát. Statisztikája lenyűgöző: 28,5 pont, 10,6 lepattanó, 2,8 assziszt és 1,4 blokk.

A helyzet az, hogy Jokicstól aligha lehet elvenni élete első MVP-címét, legalábbis annak alapján, hogy kiszivárogtatták az első 25 befutott szavazatot:

Megvan a többi egyéni díj rövid listája is. A szezon legjobban védekező játékosa Rudy Gobert (Jazz), Ben Simmons (76ers) és Draymond Green (Warriors) közül kerül ki, az év újonca LaMelo Ball (Hornets), a zsákolóbajnok Anthony Edwards (Timberwolves) vagy Tyrese Haliburton (Kings) lesz, míg a legjobb hatodik ember két Jazz-kosaras (Joe Ingles és Jordan Clarkson) valamelyike, esetleg  Derrick Rose (Knicks) lehet. Az ügy pikantériája, hogy Rose már volt MVP, még 2011-ben, 22  éves korában.

A legtöbbet fejlődött kosaras Rose klubtársa, Julius Randle lehet, vagy ha nem ő, akkor Jerami Grant (Pistons), esetleg Michael Porter Jr. (Nuggets). Az év edzője pedig Tom Thibodeau (Knicks), Monty Williams (Suns) vagy Quin Snyder (Jazz).

Péntek hajnalban játszották le az utolsó keleti play-in meccset, amelyen a Washington Wizards 142–115-re lelépte az Indiana Pacerst, és ezzel bekerült a rájátszásba, ahol a keleti első kiemelt, a Philadelphia 76ers az ellenfele. 

(Borítókép: Stephen Curry 2018-ban. Fotó: Ezra Shaw / Getty Images)